Свијет

Американци тврде да ал-Багдади више није жив – од тога ће вајде имати само Трамп

НАВОДНО ЈЕ АКТИВИРАО `ПОЈАС ШЕХИДА` КАДА СУ КОМАНДОСИ УПАЛИ У ЗГРАДУ У КОЈОЈ СЕ КРИО
  • Све се – како тврде у Вашингтону и Багдаду – догодило у сиријској провинцији Идлиб – у селу Бариша, до којег су амерички командоси стигли са осам хеликоптера
  • `Зону операције` су штитили дронови, а зграду-скровиште су потом уништили амерички авиони – да не би за исламисте постала „место ходочашћа
  • Предсједник чеченске Рапублике Рамзан Кадиров оцијенио да су се Американци понијели према свом ал-Багдадију као Тарас Буљба према сину Андреју који се био заљубио у Пољакињу: „Ја сам те створио – ја ћу те убити“

ИРАЧКА државна телевизија је објавила снимак акције америчких војних снага у Сирији у којој је наводно убијен лидер Исламске државе Абу Бакр ал Багдади којима је одлучио да се жив не преда.

Према ријечима ирачких и иранских званичника који се позивају на изворе из Сирије, Абу Бакр је убијен „у провинцији Идлиб, у селу Бариша, недалеко од турске границе.

Операција је наводно трајала дуже од четири сата. Амерички командоси су стигли са осам хеликоптера, а цео терен су из ваздуха контролисали дронови.

На снимку се види како је скровиште Ал Багдадија потпуно уништено након напада.

Када су командоси продрли у зграду у којој се „калифа“ налазио – он је наводно активирао „појас шехида“ и тако усмртио и себе двије своје жене.

Потом је – како је објављено у Вашингтону – услиједила команда да та зграда буде потпуно уништена из ваздуха да се не би претворила у „мјесто ходочашћа за исламисте“.

Државна телевизија је објавила да је шпијунажа те земље помогла да се открије боравишете ал-Багдадија.

И Ирачки Курди су пожурили да заслуге припишу себи.

Амерички предсједник Доналд Трамп синоћ је на Твитеру написао: „Нешто велико се управо догодило“.

Портпарол Бијеле куће Хоган Гидли рекао је да ће се Трамп у току дана огласити тим поводом.

Ал Багдади је предводио Исламску државу од 2010. када је она још била огранак Ал Каиде. Међутим, пад Мосула и Раке, двају главних упоришта Исламске државе, значио је и крах Исламске државе. Од тада је ал-Багдади бјегунац.

У јавности се појавио само једном, у јулу 2014. године када је у џамији у Мосулу на сјеверу Ирака прогласио „калифат“ у Сирији и Ираку.

Ово није први пут да се појавила информација да је Ал Багдади убијен. Прије двије године су, на пример, руски званичници саопштили да постоји велика могућност да је Багдади убијен у руским ваздушним нападима у близини Раке.

Међутим, он се наводно појавио на видео-снимку у априлу ове године. У том видео, Багдади позива своје сљедбенике да наставе борбу упркос губитку „калифата“.

А посљедњи пут, у септембру, вођа ИД-а је позвао своје присталице аудио-поруком да ослободе заробљене борце Исламске државе и њихове породице.

Вијест да су америчке снаге убиле вођу терориста Абу Бакра ал Багдадија подсјетила је предсједника руске републике Чеченије Рамзана Кадирова на ријечи Тараса Буљбе: „Ја сам те родио, и ја ћу те и убити“.

„Абу Бакр ал Багдади је поново убијен? На памет ми падају ријечи Тараса Буљбе, који је свом сину Андреју рекао: ‘Ја сам те родио, и ја ћу те убити!’. Бин Ладен је мртав, док је Ал Каида ‘жива’. Багдадијева смрт мало тога мијења, ако се терористи дијеле на добре и лоше. Важно је да се Сирија у потпуности очисти од Исламске државе“, указао је Кадиров.

Руски ратни репортер Александар Коц примјетио је да су Американци лидера Исламске државе ликвидирали у Идлибу, гдје, према њиховим сопственим тврдњама, нема терориста.

„Ако је истина да су Багдадија убили у Идлибу, то је смијешно јер се ради о простору гдје се, по мишљењу Американаца, не налазе никакви терористи — само умјерена опозиција и бијели шлемови“, написао је Коц.

Ал-Багдадија су досад најмање шест пута ликвидирали и сахрањивали.     

Његово право име је Ибрахим ал-Бадри, а био је осредњи сунита-опозиционар док није 2009-те допао у камп америчке војске Бука.

Ал-Багдади је 2010-те дошао на чело Исламске државе – у тренуцима када је Пантагон тврдио да је „потпуно уништена“.

Исламска држава је 2014-те заузела велики ирачки град Мосул са милиона и по становника.

Многи на Блиском истоку су до данас уверени да је то било у режији Американаца у којој је своју улогу одиграо и тадашњи војни врх у Багдаду.

Рачуница је била проста: ко заузме Мосул биће у стању и да заузме Дамаск, а после ће све (у Вашингтону) бити прекројено…

Иза Мосула је ал-Багдади објавио „џихад целом свету“.

Он је био важан амерички пројекат, па његова `ликвидација` у Идлибу може бити тек инсценација која ће помоћи да он нестане 8са новим идентитетом), као што се волшебно од сунитског муле претворио у „калифу“ који ради за Сједињене Државе.

У том случају, зграда у селу Бариша је уништена да би били уништени сви трагови, а ал-Багдади – да не би говорио.

Једини човек којем одговара `ликвидација` је Доналд Трамп коме може помоћи да у новембру 2020-те победи кандидата Демократске партије за председника САД и по други пут уђе у Белу кућу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар