Odabrano Svijet

Antiohijska patrijaršija dopušta mogućnost da ostale pravoslavne crkve detronizuju Vartolomeja

VIKAR ANTIOHIJSKOG PATRIJARHA: POMESNE CRKVE MOGU SAZVATI SVEPRAVOSLAVNI SABOR I MIMO CARIGRADA
  • Episkop Erzurumski KAJS: Naša Crkva nije pobornik radikalnih mera i zalaže se za mir u pravoslavnom svetu. Mi bismo više voleli da Carigradski patrijarh preispita svoju odluku, da se crkvena kriza u Ukrajini reši mirno i da se raskolnici vrate u svoju kanonsku crkvu

VIKAR patrijarha Antiohije i celog Istoka – episkop Erzurumski Kajs – izjavio je da njegova Crkva dopušta mogućnost detronizacije carigradskog patrijarha Vartolomeja zbog davanja tomosa ukrajinskim raskolnicima.

Episkop Kajs je naveo da je moguće sazivanje Svepravoslavnog sabora – čak i bez učešća Carigradske patrijaršije – „zato što je Vartolomej napravio grešku“:

– Mi sa čašću priznajemo Carigradskog patrijarha, ali je problem u tome što je on dopustio grešku. Ako sve Pravoslavne crkve sazovu sabor bez njega i donesu odluku o detronizaciji – to je moguće.

Po Kasovim rečima, Svepravoslavni sabor se saziva kada se svaka Crkva unutar sebe usaglasi o nekom krupnom pitanju. Posle toga se „upućuje molba Carigradskom patrijarhu“.  Ali, postoji i drugi put:

– Svaka Pravoslavna crkva  ima pravo da se sa drugima dogovori o sazivanju Svepravoslavnog sabora. Dakle: bez Carigrada.

Vikar patrijarha Antiohije i celog Istoka u ovom kontekstu posebno naglašava da njegova crkva nije pobornik radikalnih mera i zalaže se za mir u pravoslavnom svetu i precizira:

– Mi bismo više voleli da Carigradski patrijarh preispita svoju odluku, da se crkvena kriza u Ukrajini reši mirno i da se raskolnici vrate u svoju kanonsku crkvu.

U decembru prošle godine je od dve raskolničke strukture stvorena „Pravoslavna crkva Ukrajine“ koja je u februaru od Vartolomeja dobila „tomos o autokefalnosti“.

Antiohijska pravoslavna crkva zauzima treće mesto u diptihu pomesnih pravoslavnih crkava.

To je jedna od četiri drevne patrijaršije.

 http://fakti.org/orthodox-point/antiohijska-patrijarsija-dopusta-mogucnost-da-ostale-pravoslavne-crkve-detronizuju-vartolomeja

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar