Odabrano Svijet

Antitrampovski CNN ubacio „najvažnijeg špijuna CIA u Moskvi“ između SAD i Rusije

AMERIČKI MEDIJI TVRDE DA JE REČ O BIVŠEM SARADNIKU KREMLJA OLEGU SMOLENKOVU
  • CNN objavio da je Smolenkov „evakuisan“ 2017-te – da ga Tramp, koji je te godine u Beloj kući razgovarao sa Sergejom lavrovom, ne bi „otkrio Rusima“
  • Smolenkov je navodno „evakuisan“ tako što je 2017-te otišao sa ženom Antonjinom i troje dece u Crnu Goru i – nestao. Američka televizija NBC tvrdi da je pored Vašingtona kupio kuću za 925.000 dolara u kojoj je donedavno živeo pod svojim imenom
  • Tramp izjavio da o svemu ništa ne zna, a portparolka CIA Britni Bremel rekla da sve što je objavio CNN „nema veze sa istinom“: „To su špekulacije koje stvaraju iluziju da je svakodnevni dostup predsednika SAD tajnim informacijama bio razlog nekakve operacije evakuisanja agenta. To nema veze sa istinom“
  • Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Smolenkov do pre nekoliko godina bio saradnik u administraciji predsednika RF, ali da je bio otpušten

GLAVNA američka antitrampovska televizija – CNN – objavila je da su SAD 2017-te tajno evakuisale svog najvažnijeg špijuna u državnom vrhu Rusije.

Zbog strahovanja CIA da bi ga Tramp mogao „otkriti Rusima“.

I američki i ruski mediji ubrzo potom su objavili da se može raditi državnom savetniku treće klase Olegu Smolenkovu (50) koji je te godine otišao sa ženom Antonjinom i troje dece na letovanje u Crnu Goru i – nije se vratio.

Sve se navodno izdogađalo tridesetak dana nakon susreta u Beloj kući Donalda Trampa i Sergej Lavrova, u čijoj je pratnji bio tadašnji ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak.

Tramp je izjavio da o svemu ništa ne zna. Dodao je da je potpuno zadovoljan odgovorom CIA povodom tvrdnji CNN.

Portparolka CIA Britni Bremel rekla je da sve što je objavio CNN „nema veze sa istinom“:

„To su špekulacije koje stvaraju iluziju da je svakodnevni dostup predsednika SAD tajnim informacijama bio razlog nekakve operacije evakuisanja agenta. To nema veze sa istinom“.

Portparolka Bele kuće Stefani Grišam ocenila je da objavljeno CNN  nije samo netačno, nego i da „dovodi u opasnost živote ljudi“.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da prilukom njegovog i Kisljakovog susreta sa Trampom 2017-te „niko nikome nikakve državne tajne nije odavao“. Dodao je da je to potvrdio i tadašnji Trampov pomoćnik za nacionalnu bezbednost Hergert Mekmaster koji je prisustvovao razgovoru.

Šef ruske diplomatije odbio je da se osvrće na tvrdnje da je Smolenkov bio „američki špijun u vrhu vlasti u Moskvi“ i naglasio da se sa njim nikada nije sretao.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Smolenkov do pre nekoliko godina bio saradnik u administraciji predsednika RF, ali da je bio otpušten.

Američki telekanal NBC objavio je da je Smolenkov sve dosad pored Vašingtona živeo pod svojim pravim imenom.

The New York Times tvrdi da je CIA nameravala da Smolenkova `evakuiše` još 2016-te, ali da je on to odbio „iz porodičnih razloga“.

Naveo je da je Smolenkov bio zavrbovan „pre nekoliko decenija“ i da je tek potom počeo da gradi karijeru u vrhu ruske vlasti. 

Jedan ekspert je agenciji RIA Novosti rekao da je Smolenkov mogao godinama da bude „spavajući agent“ koji čeka da dobije zadatak. Odnosno: da je bio aktiviran tek kada se na hijerarhijskoj lestvici našao dovoljno visoko.

Smolenkov je od 2000-te do 2008-me radio u ambasadi Rusije u Vašingtonu i bavio se – nabavkama.

http://fakti.org/globotpor/antitrampovski-cnn-izmedju-sad-i-rusije-ubacio-najvaznijeg-spijuna-sad-u-moskvi

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar