Odabrano Svijet

Aplauzom dočekana Putinova inicijativa da se ruska vojna obavještajna služba opet zove GRU

NASTUPIO U MOSKVI NA PROSLAVI STOGODIŠNJICE NJENOG FORMIRANJA
  • Naglasio  da je za Rusiju uspešan razvoj Oružanih snaga prioritet prioriteta, a da u tome poseban značaj ima razvoj kadrovskih i tehničkih mogućnost vojne obavještajne službe

VLADIMIR Putin čestitao je vojnim obavještajcima svoje zemlje stogodišnjicu formiranja „legendarnog GRU“. Glavne obavještajne uprave Generalštaba Oružanih snaga RF.

Pritom je predložio da joj se vrati „istorijsko ime“ sa skraćenicom GRU:

„Sada se vaša uprava zove Glavna uprava. Nejasno je kuda je nastala riječ `obaveštajna`. Treba je vratiti da bi opet postojala Glavna obaveštajna uprava, odnosno GRU“.

Svi prisustni proslavi stogodišnjice su na ovo ustali i aplaudirali.

Putin je naglasio da je obavještajna služba neodvojivi dio ruske vojne službe i ratne nauke jer je tako bilo vjekovima.

Podsjetio je da su ruski vojni obavještajci odigrali važnu ulogu i u ratu protiv Napoleona, i u Krimskom ratu, i u Prvom svjetskom jer su do dragocjenih podataka dolazili rizikujući sopstveni život.

Dodao je da se Rusija i danas „svima njima ponosi“ i da su mnogi oficiri Ruske imperatorske armije odigrali važne uloge i u formiranju nove državne strukture i nove vojne obavještajne službe poslije 1917-te.

Još je u istom kontekstu ukazao: „Takvu vjernost pokazali su i oficiri vojne obavještajne službe na razmeđu 90-ih, poslije raspada SSSR. Tada smo uspjeli da sačuvamo i potencijal GRU i školu kadrovske profesionalne obuke vojnih obavještajaca“.

Putin je naveo da kao Vrhovni komandant poznaje „jedinstvene potencijale“ ruske vojne obavještajne službe“ , uključujući i njene mogućnosti za izvođenje specijalnih operacija.

Na kraju je naglasio da je za Rusiju uspješan razvoj Oružanih snaga prioritet prioriteta, a da u tome poseban značaj ima razvoj kadrovskih i tehničkih mogućnost vojne obavještajne službe.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar