Свијет

Асадова армија ушла у Раку коју је изгубила 2014.

ОД 2017. БИЛА У РУКАМА КУРДА ИЗА КОЈИХ СУ СТАЈАЛИ АМЕРИКАНЦИ
  • Дамаск дочекао прилику да капитализује своје досадашње побједе – извојеване уз подршку Русије, Ирана и либанског шиитског покрета Хзболах – и да почне да враћа контролу над дјеловима територије које су (са Американцима иза леђа) држали Курди и терористи окупљени у коалицији око сиријске Ал Каиде (Џебхат ан-Нусра)
  • Асадове снаге претходно повратиле контролу и над градом Табка, аеродромом који је у његовој близини, над двије хидроцентрале и неколико мостова преко Еуфрата

БИЈЕЛА кућа је жртвовала мање већем и важнијем: да би повећала изгледе да задржи Турску у америчкој орбити и у НАТО – жртвовала је Курде и наредила повлачење својих трупа са сјевероистока Сирије.

То је власти у Дамаску дало дуго чекану прилику да капитализује своје досадашње побједе – извојеване уз подршку Русије, Ирана и либанског шиитског покрета Хзболах – и да почне да враћа контролу над дјеловима територије које су (са Американцима иза леђа) држали Курди и терористи окупљени у коалицији око сиријске Ал Каиде (Џебхат ан-Нусра)

Истурене јединице сиријске регуларне армије ушле су данас у град Рака којег су до „америчког бјекства“ држали Курди, а Исламска држава га – до пораза – сматрала својом другом пријестоницом.

Асадове снаге ушле су у Раку први пут након   2014-те.

И, одмах су на свим главним улазима у град поставиле своје контролне пунктове.

Претходно су повратиле контролу над градом Табка, аеродромом који је у његовој близини, над двије хидроцентрале и неколико мостова преко Еуфрата.

Раку је 2014-те заузела Исламска држава уз прикривену помоћ САД и њима савезничких арапских монархија Персијског залива.

У окторбу 2017-те Рака је после вишемјесечне опсаде прешла у руке претежно курдских Сиријских демократских снага које су из ваздуха имале подршку авијације САД и још неких западних земаља.

У тој операцији је Рака прилично темељно разорена и није обновљена ни до данас.

Курди нису ни покушали да спријече улазак владиних трупа у Раку јер им је много важније да се оне поставе између њих и Турака.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар