Svijet

Azerbejdžan započeo inscenirani napad na Karabah, Jerevan prijeti da će upotrebiti i Su-30SM

ARTILJERIJOM TUČE VIŠE NASELJA, KORISTI I TENKOVE, RAKETAMA GAĐA I STEPANAKERT
  • Jermenija proglasila ratno stanje i uvela opštu mobilizaciju. Tvrdi da je `neprijatelj` već izgubio tri tenka, dva helikoptera i tri bespilotne letjelice
  • Telefonski razgovarali predsjednici Azerbejdžana i Turske – Ilham Alijevi Redžep Tajip Erdogan. Potom i ministri odbrane Azerbejdžana i Turske Zakir Hasanov i Hulusi Akar koji je obećao: „Ostaćemo do kraja uz naše azerbejdžanske Turke u borbi za odbranu njihovog teritorijalnog integriteta“

JERMENSKI Karabah opet ne da mira azerbejdžanskim Turcima i Ankari.

Pod izgovorom da odgovara na „jermenski napad“ – armija Azerbejdžana je objavila da je započela „kontraofanzivu“. Atriljerijom i raketama tuče nekoliko naselja u Karabahu, uključujući i njegov glavni grad Stepanakert.

Naredni dani će pokazati: da li sa ambicijom uspostavljanja kontrole nad tom iskonskom zemljom Jermena koju su boljševici u svoje vrijeme bili poklonili svojoj „Socijalističkoj Sovjetskoj Republici Azerbejdžan“.

Iza Karabaha stoji Jermenija pa su obe zemlje u ratnom stanju.

Jermenija je proglasila ratno stanje i uvela opštu mobilizaciju.

Azerbejdžan je saopštio da su njegove snage zauzele brojna sela i strateške visove na pravcu Fizuliabrail“.

Portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Anar Ejvazov izjavio je:

Oslobođeno je nekoliko sela koja su bila pod armenskom okupacijom dugi niz godina. To su: Garahanbejli, Garvjand, Horadiz, Juhari Abdulrahmenli, Bojuk, Mjarčanli i Niuzgjar“.

Ejvazov tvrdi da su Azerbejdžanci na frontu ispred Aghdara i na grebenu Murovdag „uništili određeni broj okupatorskih položaja“.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da su azerbejdžanske oružane snage započele napad na Nagorno-Karabah.

Jerevan je objavio da je `neprijatelj` imao tri oštećena tenka, dva oborena helikoptera i tri bespilotne letjelice.

Portparol jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan saopštio je da će Oružane snage njegove zemlje, ako bude potrebno, iskoristiti sve vrste oružja kao odgovor na agresiju, uključujući lovce Su-30SM.

Naglasio je da „vojno-političko rukovodstvo Jermenije u potpunosti kontroliše situaciju u zoni sukoba u Karabahu“.

Prema njegovim riječima, „borbe su intenzivne“, a Azerbejdžan koristi višecjevne raketne bacače, tenkove. helikoptere i dronove.

Jermenija je proglasila vanredno stanje i najavila opštu mobilizaciju.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev već je telefonski razgovarao sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Na poziv ovog drugog, a ne treba sumnjati da je vojni vrh Turske učestvovao u planiranju napada na Karabah.

Oni su odnose svojih zemalja nazvali „prijateljskim i bratskim“, a Erdogan je, očekivano, rekao da je Turska uz Azerbejdžan.

Na isti način su razgovarali i ministri odbrane Azerbejdžana i Turske Zakir Hasanov i Hulusi Akar.

Akar je obećao: „Ostaćemo do kraja uz naše azerbejdžanske Turke u borbi za odbranu njihovog teritorijalnog integriteta“.

Jermenski novinar Valerij Kolunts ocijenio je da Azerbejdžanci nisu faktički zauzeli nikakva naselja i „strateške visove“.

Objasnio je to na primeru Horadiza: „Grad Horadiz je pod kontrolom Bakua od 1994. godine, a istoimeno selo ne postoji već 30 godina. To su ruševine na prvoj liniji odbrane. Borbe su u toku. Nema ni govora o bilo kakvom oslobađanju i preuzimanju kontrole“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/azerbejdzan-u-dosluhu-sa-turskom-napao-karabah-jerevan-preti-da-ce-upotrebiti-i-su-30-sm

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar