Свијет

Бећковић ће се видео-линком обратити Црној Гори поводом стогоишњице ослобођења и Уједињења

НА ГЛАВНОЈ СВЕЧАНОСТИ У БУДВИ 7. НОВЕМБРА ГОВОРИЋЕ И МОМИР БУЛАТОВИЋ
  • У манастиру Савина 7. новембра биће служен парастос бокељским добровољцима погинулим у војскама Србије и Црне Горе. У Котору ће 9. новембра  у 19 часова у Центру за културу бити организована свечана академија. Програм се завршава 11. новембра у Грбљу, гдје ће у манастиру Подластва бити служени литургија и парастос погинулима у Балканским ратовима 1912-1913 и Великом рату 1914-1918 и постављена изложба фотографија „Тамо далеко“

АКАДЕМИК Матија Бећковић обратиће се путем видео-линка на централној прослави „Покољења дјела суде“ коју поводом 100 година од ослобођења и уједињења Боке у сриједу у Будви организује Српски народ Боке.

Бећковић и Емир Кустурица наводно је требало да буду главни гости на прослави, потврђено је подгоричким Вијестима, али пјесник не може да дође због забране уласка у Црну Гору, а познати режисер је отказао долазак због обавеза у иностранству.

Према незваничним сазнањима Вијести, у Медитеранском спортском центру говориће некадашњи лидер заједничког ДПС Момир Булатовић, а међу гостима ће бити и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

„Бећковић ће бити са нама и у сриједу увече у Будви, тако да му нико не може забранити да се обрати српском народу“, речено је Вијестима из организационог одбора.

Но, како истичу организатори, на највећи скуп српског народа на приморју у протеклој деценији најављен је долазак више хиљада људи из Црне Горе, Србије, Косова и Републике Српске.

У програму ће учествовати и познати српски глумац Вук Костић, док ће изворне пјесме са Косова отпјевати Даница Црногорчевић. Предвиђен је наступ и неколико хорова.

Остаје да се види да ли ће се окупљенима обратити и будући градоначелник Будве, лидер будванског ДФ Марко Бато Царевић, што су организатори првобитно планирали.

Обиљежавање вијека од ослобођења Боке и Будве које је извела српска војска са више од 2.000 мјештана, подигло је велику прашину у јавности. Постављено је више од 20 билборда, велики плакат од 26 метара на Медитеранском спортском центру, а облијепљени су и аутобуси у Будви.

Иако су из Владе Црне Горе позвали да се билборди уклоне и поручили да се тиме подстичу националне подјеле и истичу историјске неистине, организатори су остали при ставу да и поред забране уласка у Црну Гору Бећковићу и још тројици историчара, од којих је Александар Раковић требало да говори на скупу у Грбљу 11. новембра, одрже четири манифстације – у Котору, Херцег Новом, Будви и Грбљу.

Најављено је да ће прослава почети 6. новембра свечаном академијом у дворани Парк у Херцег Новом.

Како је Вијестима саопштено, 7. новембра у том граду, у манастиру Савина, биће служен парастос бокељским добровољцима погинулим у војскама Србије и Црне Горе.

Централна прослава јубилеја „Покољења дјела суде“ биће одржана 7. новембра у Будви, а 9. новембра у Котору у 19 часова у Центру за културу биће организована свечана академија.

Програм се завршава 11. новембра у Грбљу, где ће у манастиру Подластва бити служени литургија и парастос погинулима у Балканским ратовима 1912-1913 и Великом рату 1914-1918 и постављена изложба фотографија „Тамо далеко“, на којој је требало да говори Раковић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар