Свијет

Бил Гејтс: Бизнисмени треба плаћају порез на роботе које користе у производњи

УБИЈЕЂЕН ЈЕ ДА ЋЕ `ПОРЕЗ НА РОБОТЕ` ДАТИ ПРИЛИКУ ДРЖАВАМА ДА НЕ УВОДЕ АНТИРОБОТСКЕ ЗАБРАНЕ
  • Мада не упозорава на могућу „побуну људи против машина“, оснивач корпорације Microsoft указује да ће државе – због све веће  аутоматизације и роботизације – са временом ће морати и да дају различите олакшице, ослобађања и субввенције да би се послодавци стимулисали да отварају радна места за обичне сараднике

АМЕРИЧКИ милијардер – оснивач корпорације Microsoft Бил Гејтс – изјавио је да ће доћи време да се по свијету мијењају поресдки системи и да почне плаћање пореза на роботе.

Објаснио је да ће то бити неопходно да би људима било могуће да сачувају радна мјеста.

У интервјуу који је дао Nikkei, додатно је указао:

„Порези се, као што знамо, узимају са капитала и радне снаге. А роботи су – капитал. Сада постоји низ пореза на радну снагу. Пошто су аутоматизација и роботизација већ у току, са временом ће морати да се уводе различите олакшице, ослобађања и субввенције да би се послодавци стимулисали да отварају радна мјеста. Мјеста за обичне сараднике“.

Гејтс је указао и упозорио да развој технологија не би смио довести до масовног губитка радних мјеста за људе:

„Роботи већ помажу да се производи више робе са све мањим учешћем људи, али не смије бити масовног отупштања, упркос томе што све више људи почиње да мисли рад није једино због чега су се родили. Наравно, не треба ни вјештачки успоравати процес аутоматизације. Зато су порези и субвенције за радна мјеста добро рјешење“.

Гејтс је увјерен да ће државе у ближој и даљој будућности морати да узимају све више од „материјалног капитала и друге имовине, укључујући и роботе“.

По његовој процјени, то ће омогућити да не буде никаквих забрана на куповину све савршенијих машина и све веће ослањање производње на њих.

На крају је резимирао овако:

„Ко буде желио да купи робота умјесто да запошљава људе – моћи ће да то чини слободно. Али, порески систем ће бити такав да ће послодавци имати разлога да размисле – није ли им боље да ангажују људе. Сад систем бизнисмене све више окреће ангажовању робота“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар