Свијет

Bloomberg: Планета улази у најдубљу мирнодопску рецесију за посљедњих 90 година

JPMORGAN CHASE: ПАНДЕМИЈА ЋЕ СВЈЕТСКУ ЕКОНОМИЈУ КОШТАТИ 5,5 ТРИЛИОНА ДОЛАРА
  • Стручњаци Института за међународне финансије (IIF) израчунали су да је у 2019. години глобални дуг порастао за више од 10 трилиона долара и да је достигао рекордан ниво од 255 трилиона долара. То  је еквивалентно 322% глобалног БДП

ПАНДЕМИЈА корона вируса одузеће свјетској економији 5,5 трилиона долара у наредне двије године, процијенили су аналитичари америчке JPMorgan Chase& Co.

Агенција Bloomberg, која се притом позвала на аналитичаре водећих инвестиционих банака, објавила је пише да „свијет улази у најдубљу рецесију у мирнодопско доба након 1930-их“.

Дио истих процјена је и предвиђање да рецесија неће бити дуга, али да се до 2022. године свјетска економија вјероватно неће вратити на докризни ниво.

Уз наглашавање: „Чак и уз незапамћени ниво монетарних и фискалних подстицаја, бруто домаћи производ САД се вјероватно неће вратити на свој тренд прије кризе, бар до 2022. године“.

У JPMorgan Stanley верују да ће се БДП развијених земаља вратити на ниво прије кризе тек у трећем кварталу 2021. године.

Стручњаци Института за међународне финансије (IIF) израчунaли су да је у 2019. години глобални дуг порастао за више од 10 трилиона долара и да је достигао рекордан ниво од 255 трилиона долара.

Овај показатељ је еквивалентан 322% глобалног БДП.

У укупан дуг су укључени дугови влада, банака, нефинансијских корпорација и домаћинстава.

Стручњаци упозоравају да је укупни дуг тренутно за 40 одсто (односно, за 87 трилиона долара) изнад нивоа на коме је био на почетку финансијске кризе 2008. године.

Пад свјетске трговине у 2020-ој могао би због пандемије коронавируса бити већи за 30 одсто, саоштила је Свјетска трговинска организација (СТО).

Према мишљењу њених стручњака, смањење трговине може бити веће од забиљеженог 2008.-2009. за вријеме тзв. глобалне финансијске кризе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар