Одабрано Свијет

Боцан-Харченко: Ако то Београд затражи – Русија ће помоћи да се нађе рјешење за КиМ

„РУСИЈА ЈЕ СТАЛНА ЧЛАНИЦА САВЈЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ, А БЕЗ СБ УН НЕМА РЈЕШЕЊА“
  • Амбасадор РФ у Србији Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Ових дана предстоји посјета министра одбране Русије Сергеја Шојгуа Београду, а почеле су и припреме за долазак Сергеја Лаврова. Имаћемо много посла у организацији догађаја поводом 75 година од Дана побједе. Наш је свети дуг да се покажемо на најбољи начин. Имамо много планова, на примјер Бесмртни пук, остало нека буде изненађење

РУСКИ амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да је Москва спремна да помогне у рјешењу питања Косова и Метохије ако Београд то затражи.

„Русија не остаје изван те ситуације. Русија је стална чланица Савјета безбједности УН, а без Савјета безбједности нема рјешења“, навео је Боцан- Харченко за „Спутњик“.

Он сматра да када је ријеч о дијалогу Београда и Приштине и напорима Запада да се дође до рјешења не постоји нешто ново што би обезбиједило могућност компромиса.

Одговарајући на питање да ли је Русија спремна да именује свог посредника ако Београд буде затражио, руски амбасадор каже да сматра да ће Москва пронаћи рјешење ако Београд позове Руску Федерацију.

Према његовим ријечима, међународно-правна логика је доста једноставна, односно ако постоји једна резолуција могуће је усвојити другу само на основу наредног рјешења.

„А док нема друге резолуције, ту је Резолуција 1244 као наш заједнички путоказ“, рекао је Боцан-Харченко.

Он сматра да је неопходна равнотежа, али прије свега притисак на Приштину да у најмању руку повуче таксе.

Коментаришући поруке из Приштине након формирања нове владе самопроглашеног Косова, руски амбасадор каже да до сада није чуо нешто охрабрујуће од премијера Аљбина Куртија.

„Можда сам више чуо оно што не охрабрује, не даје неки подстрек за успостављање дијалога. Најважније је безусловно укидање царина. То је први и најважнији задатак. Чули смо нешто, али уз неке услове, што није јасно“, навео је он.

Боцан-Харченко је рекао да ових дана предстоји посјета министра одбране Русије Сергеја Шојгуа Београду, а да су почеле припреме и за долазак министра спољних послова Сергеја Лаврова.

„Имаћемо много посла у организацији догађаја поводом 75 година од Дана побједе. То је заједничка сарадња. То је наш свети дуг да се покажемо на најбољи начин. Имамо много планова, на примјер Бесмртни пук, остало нека буде изненађење. У ситуацији када постоје покушаји фалсификовања историје, мислим да ћемо направити продор“, каже руски амбасадор.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар