Одабрано Свијет

Болтон: САД ће у сајбер-простору изводити офанзивне операције без лимита

АМЕРИКАНЦИ СЕБЕ ТРЕТИРАЈУ КАО ЈЕДИНУ СУПЕРСИЛУ И У САЈБЕР-ПРОСТОРУ
  • Трампов помоћник за националну безбедност амбиције Вашингтона је америчким финансијским менаџерима овако објаснио: „Наш циљ је да Русији, а и сваком другом ко буде водио сајбер-операције против нас, поручимо: платићете цех ако утврдимо да  делујте против нас. И присиљаваћемо вас да га плаћате све док не схватите суштину: да плаћате превелику цену“
  • САД су свију Сајбертратегију“ утврдиле у новембру 2018-те, а у њој се `противницима` отворено називају  Русија, Кина, Иран и Северна Кореја. И још наглашава: „Америчке вредности морамо ширити по целој планети. То је један од циљева Америке, а технологије су средство за то. Отворени интернет служи ширењу америчких вредности. Ако ауторитарне државе буду ограничавале интернет својим народима – за то их треба казнити“

БЕЛА кућа је објавила да ће Сједињене Државе одсад изводити офанзивне операције у сајбер-простору без икаквих (само)ограничавања.

Ово звучи баш амерички, а Џон Болтона, помоћник Доналда Трампа за националну безбедност дао је и објашњење које је потпуно у том духу:

„Наш циљ је да Русији, а и сваком другом ко буде водио сајбер-операције против нас, поручимо: платићете цех ако утврдимо да  делујте против нас. И присиљаваћемо вас да га плаћате све док не схватите суштину: да плаћате превелику цену“.

Болтон је овако наступио на форуме америчких финансијских менаџера у Вашингтону.

У извештају специјалног тужиоца за „руско мешање“ Роберта Милера  тврди се да се Русија 2016-те мешала у америчке председничке изборе преко социјалних мрежа и хакерских напада и да је желела да буде изабран Трамп, али да не постоје докази да су Трамп и његов изборни штаб били у завери са Русијом и да су са њом било шта координирали.

„Сајберстратегија САД“ појавила се у новембру 2018-те, а Болтон је признао да ће она бити полазна тачка и оријентир у `офанзиви` коју је најавио.

Пуни назив стратегије је „National Cyber Strategy of the United States of America”. Претходни документ тог типа био је у САД утврђен пре 15 година.

Трамп је прецизирао да ће она служити и `процвату Америке` и ширењу њеног утицаја у свету.

Тај документ користи и ове термине: државе-противници, државе-истомишљеници, кажњавати, присиљавати да плате, суочавати са последицама и неодговорно понашање…

Сједињене Државе себе у Стратегији третирају као једину суперсилу која је и сада а биће и у будуће светски лидер у свему, па и у сајбер-простору.

Стратегија као нешто неспорно нуди и тврдњу да цео свет „поздравља америчко лидерство“.

Наглашава да је супериорност у технологијама кључна за америчку доминацију. Посебно у сајбер-простору.

У овом контексту се наводи: „Америчке вредности морамо ширити по целој планети. То је један од циљева Америке, а технологије су средство за то. Отворени интернет служи ширењу америчких вредности. Ако ауторитарне државе буду ограничавале интернет својим народима – за то их треба казнити“.

У Стратегији се отворено `противницима` називају  Русија, Кина, Иран и Северна Кореја.

За Кину се наводи да сајбер-простор користи за економску шпијунажу и крађу америчке интелектуалне својине које вреди трилионе долара.

http://fakti.org/alter-america/bolton-sad-ce-u-sajber-prostoru-izvoditi-ofanzivne-operacije-bez-limita

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар