Odabrano Svijet

Bolton: SAD će u sajber-prostoru izvoditi ofanzivne operacije bez limita

AMERIKANCI SEBE TRETIRAJU KAO JEDINU SUPERSILU I U SAJBER-PROSTORU
  • Trampov pomoćnik za nacionalnu bezbednost ambicije Vašingtona je američkim finansijskim menadžerima ovako objasnio: „Naš cilj je da Rusiji, a i svakom drugom ko bude vodio sajber-operacije protiv nas, poručimo: platićete ceh ako utvrdimo da  delujte protiv nas. I prisiljavaćemo vas da ga plaćate sve dok ne shvatite suštinu: da plaćate preveliku cenu“
  • SAD su sviju Sajbertrategiju“ utvrdile u novembru 2018-te, a u njoj se `protivnicima` otvoreno nazivaju  Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja. I još naglašava: „Američke vrednosti moramo širiti po celoj planeti. To je jedan od ciljeva Amerike, a tehnologije su sredstvo za to. Otvoreni internet služi širenju američkih vrednosti. Ako autoritarne države budu ograničavale internet svojim narodima – za to ih treba kazniti“

BELA kuća je objavila da će Sjedinjene Države odsad izvoditi ofanzivne operacije u sajber-prostoru bez ikakvih (samo)ograničavanja.

Ovo zvuči baš američki, a Džon Boltona, pomoćnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost dao je i objašnjenje koje je potpuno u tom duhu:

„Naš cilj je da Rusiji, a i svakom drugom ko bude vodio sajber-operacije protiv nas, poručimo: platićete ceh ako utvrdimo da  delujte protiv nas. I prisiljavaćemo vas da ga plaćate sve dok ne shvatite suštinu: da plaćate preveliku cenu“.

Bolton je ovako nastupio na forume američkih finansijskih menadžera u Vašingtonu.

U izveštaju specijalnog tužioca za „rusko mešanje“ Roberta Milera  tvrdi se da se Rusija 2016-te mešala u američke predsedničke izbore preko socijalnih mreža i hakerskih napada i da je želela da bude izabran Tramp, ali da ne postoje dokazi da su Tramp i njegov izborni štab bili u zaveri sa Rusijom i da su sa njom bilo šta koordinirali.

„Sajberstrategija SAD“ pojavila se u novembru 2018-te, a Bolton je priznao da će ona biti polazna tačka i orijentir u `ofanzivi` koju je najavio.

Puni naziv strategije je „National Cyber Strategy of the United States of America”. Prethodni dokument tog tipa bio je u SAD utvrđen pre 15 godina.

Tramp je precizirao da će ona služiti i `procvatu Amerike` i širenju njenog uticaja u svetu.

Taj dokument koristi i ove termine: države-protivnici, države-istomišljenici, kažnjavati, prisiljavati da plate, suočavati sa posledicama i neodgovorno ponašanje…

Sjedinjene Države sebe u Strategiji tretiraju kao jedinu supersilu koja je i sada a biće i u buduće svetski lider u svemu, pa i u sajber-prostoru.

Strategija kao nešto nesporno nudi i tvrdnju da ceo svet „pozdravlja američko liderstvo“.

Naglašava da je superiornost u tehnologijama ključna za američku dominaciju. Posebno u sajber-prostoru.

U ovom kontekstu se navodi: „Američke vrednosti moramo širiti po celoj planeti. To je jedan od ciljeva Amerike, a tehnologije su sredstvo za to. Otvoreni internet služi širenju američkih vrednosti. Ako autoritarne države budu ograničavale internet svojim narodima – za to ih treba kazniti“.

U Strategiji se otvoreno `protivnicima` nazivaju  Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja.

Za Kinu se navodi da sajber-prostor koristi za ekonomsku špijunažu i krađu američke intelektualne svojine koje vredi trilione dolara.

http://fakti.org/alter-america/bolton-sad-ce-u-sajber-prostoru-izvoditi-ofanzivne-operacije-bez-limita

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar