Свијет

Цариградска патријаршија оптужена из Кијева и Москве да грубо угрожава канонску територију РПЦ

ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ ПОСТАВИО ДВОЈИЦУ АМЕРИЧКИХ ЕПИСКОПА ЗА СВОЈЕ ЕГЗАРХЕ ЗА УКРАЈИНУ

Патријарх Вартоломеј

  • Украјинска православна црква, која је повезана са Московском патријаршијом, оптужила Цариградску патријаршију да је именовањем епископа Данијела и Илариона прешла црвену линију и да ће одговорност за даље негативне посљедице бити на њој
  • Цариградски патријарх Вартоломеј већ оптужен за јерес и да жели да постане „православни папа“

ПРАВОСЛАВНИ свијет је прешао прву линију иза које може почети „велики источни раскол“.

Кривицом Цариградске патријаршије.

Њен патријарх Вартоломеј поставио је за своје егзархе у Украјини епископа Данијела из Сједињених Држава и епископа Едмонтонског Илариона.

А то је само припремни потез за оно што ће до раскола – барем између Цариградске патријаршије и Руске православне цркве уз коју ће сигурно стати неколико помјесних православних цркава – сигурно довести. За давање из Цариграда аутокефалности расколничкој „Украјинској паравославној цркви“.

Сада је, дакле, све у међуфази. Јер, егзархат је посебна црквена административно-територијална јединица (на територији друге државе).

Реакција је – како се и могло очекивати – одмах услиједила, али са највишег нивоа не из Москве него из Кијева.

Украјинска православна црква, која је повезана са Руском православном црквом, оптужила Цариградску патријаршију да је именовањем Данијела и Илариона грубо повриједила њену канонску територију.

УПЦ је предочила Цариградској патријаршији да је прекршила Друго правило Другог васељенског (Цариградског) сабора које гласи: „Ако нису позвани, епископи не излазе изван својих области“.

Истовремено је патријарху Вартоломеју указала да је њен поглавар – митрополит Кијевски и целе Украјине Онуфрије – „једини канонски епископ града Кијева“.

УПЦ је Цариградску патријаршију упозорила да ће на њој бити „сва одговорност за даље негативне посљедице“.

Ово је, међутим, тек почетак. Најављена је и реакција врха Руске православне цркве из које је патријарх Вартоломеј већ оптужен за – јерес.

Предсједник Синодалног одјељења РПЦ за односе са друштвом Владимир Легојда изјавио је:

„Именовање из Цариграда својих представника-епископа у Украјини без усаглашањаља са Московским партијархом и Блаженим митрополитом Кијевским и цијеле Украјине није ништа друго до груба повреда канонске територије Московске патријаршије. То нећемо оставити без одговора“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар