Odabrano Svijet

Čavušoglu: S-400 su naprosto bolji od američkih sistema Patriot

ČEMEZOV: ANKARA ŽELI JOŠ NEKE NAŠE PVO-SISTEME I PROTIVTENKOVSKO NAORUŽANJE
  • Šef turske diplomatije upozorio da će Ankara – ako ne budu uspostavljene planirane sigurne zone u severnoj Siriji i ako pretnje Turskoj sa te strane ne prestanu – započeti više puta odlagane vojne operacije „istočno od Eufrata“. Protiv Kurdi koji su za Sjedinjene Države bliskoistočni Šiptari i u Ankari su toga potpuno svesni
  • FAKTI:  Ako je Turska zaista odlučila da kupi i druge ruske raketne PVO sisteme – ona će ih kupiti jer Moskva nema ni jedan razlog da joj ih ne proda. Lako je zamisliti kakva će – kad to realno krene – uslditi dreka i skika u vrhu Sjedinjenih Država i NATO. Za uši malih normalnih naroda neće biti lepše muzike…

MINISTAR spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da su ruski zenitni raketni sistemi S-400 boljnji i napredniji od američkih sistema «Patriot».

Istovremeno je otkrio da će S-400 biti postavljeni na predviđene tačke početkom naredne godine.

Vašingtonu je – ne samo u svoje ime, naravno – poručio da će Ankara odgovoriti ako SAD zbog S-400 posegnu za antiturskim sankcijama.

Čavušoglu je potvrdi oda je Donald Tramp nedavno u osaki obećao Redžepu Tajipu Erdoganu da sankcija neće biti i da Turska neće biti isključena iz programa proizvodnje aviona pete generacije F-35.

Turski ministar je prodemonstrirao da se Ankara i sa nespostavljenim S-400 oseća jačom i samouverenijom.

Upozorio je da će Turska – ako ne budu uspostavljene planirane sigurne zone u severnoj Siriji i ako pretnje Turskoj sa te strane ne prestanu – započeti više puta odlagane vojne operacije „istočno od Eufrata“.

Čavušoglu nije posebno naglašavao da će to biti rat protiv sirijskih Kurda koji su pod američkom kontrolom i zaštitom.

Kurdi su za Sjedinjene Države bliskoistočni Šiptari i u Ankari su toga potpuno svesni. I nemaju više nikakvih iluzija.

Zato nimalo ne iznenađuje što je Sergej Čemezov, generalni direktor „Rosteha“, glavne ruske vojne korporacije, izjavio da jeAnkara zainteresovana i za još neke ruske PVO sisteme i protivtenkovsko naoružanje.

I što je dodao da Moskva i Ankara nastavljaju pregovore o proizvodnji nekih komponenti S-400 u turskim vojnim fabrikama. Plus: delova za avione i helikoptere i oklopna borbena vozila.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/cavusoglu-s-400-su-naprosto-bolji-od-americkih-raketnih-sistema-patrior

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar