Svijet

Čepurin predao Vučiću poruku Moskve povodom poteza sa „vojskom Kosova“

RUSKA DIPLOMATIJA UPOZORAVA DA „KOSOVO“ POSTAJE SVE VIŠE IZVOR KONFLIKTNOG POTENCIJALA
  • Ministarstvo inostranih poslova Rusije: Nije tačno da odluka Prištine tobože ne mijenja suštinu Kosovskih bezbjednosnih snaga. Radi se o dvostrukom povećanju njihove brojnosti, formiranju rezervnih snaga, dok je glavna stvar promjena suštine snaga koje su donedavno imale funkciju civilne odbrane. Uz sadejstvo SAD i niza zemalja NATO-a već se vrši pojačana obuka kosovsko-albanskih vojnih lica, povećavaju se isporuke oružja i tehnike kosovskim Albancima“
  • Moskva smatra da međunarodne misije na Kosovu Unmik i Kfor, u skladu sa svojim mandatima i rezolucijom 1244 UN moraju hitno da preduzme sve mjere za demilitarizaciju i raspuštanje svih naoružanih formacija kosovskih Albanaca

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić primio je večeras ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina, koji mu je donio poruku Moskve”, nakon današnje odluke Prištine o transformaciji KBS u vojsku Kosova.

Čepurin je u Predsjedništvo Srbije stigao pola sata prije najavljenog vanrednog obraćanja predsjednika Vučića javnosti, a povodom poteza Prištine, kojem se, kako su danas konstatovali ovdašnji, ali i strani mediji, uključujući američku agenciju AP, protive i Srbija i NATO.

Ruski ambasador je, na ulasku u Predsjedništvo, na pitanje Tanjuga šta je predmet nenajavljenog sastanka s predsejdnikom Vučićem, odnosno – nosi li Vučiću poruku Moskve, kratko odgovorio: „Da”.

Sastanak Vučića i Čepurina nije bio najavljen.

Moskva: Formiranje „vojske Kosova“ je grubo kršenje rezolucije SB UN 1244

RUSKO ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da odluka Prištine o transformiranju Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku predstavlja „grubo kršenje“ rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244.

U saopštenju se navodi da je cilj odluke o stvaranju kosovske vojske „ozbiljno zaoštravanje situacije na Balkanu koje stvara rizik oružanog sukoba u regionu“.

Moskva smatra da međunarodne misije na Kosovu Unmik i Kfor, u skladu sa svojim mandatima i rezolucijom 1244 UN moraju hitno da preduzme sve mjere za demilitarizaciju i raspuštanje svih naoružanih formacija kosovskih Albanaca.

„Konstatujemo da kosovski ‘premijer’ R. Haradinaj, koji je po nalogu SAD krenuo da zaoštrava krizu, sistematski prijeteći ponovnom eskalacijom nasilja i rata na Balkanu, predstavlja oličenje neodrživosti koncepcije stvaranja kosovske ‘državnosti’ koju aktivno nameće zapadna propaganda“, piše u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da čudi reakcija političara iz SAD i EU, kao i visokih generala NATO-a, „koji pokušavaju da ubijede sami sebe i druge izjavama da odluka Prištine tobože ne mijenja suštinu Kosovskih bezbjednosnih snaga“, kao i da Zapad i EU ignorišu „konstruktivnu i odgovornu politiku“ Beograda.

„U stvari radi se o dvostrukom povećanju njihove brojnosti, formiranju rezervnih snaga, dok je glavna stvar promena suštine snaga koje su donedavno imale funkciju civilne odbrane. Uz sadejstvo SAD i niza zemalja NATO-a već se vrši pojačana obuka kosovsko-albanskih vojnih lica, povećavaju se isporuke oružja i tehnike kosovskim Albancima“, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da je Kosovo „u sve većoj mjeri postaje tačka nestabilnosti i izvor konfliktnog potencijala u regionu“ i da je propala posrednička uloga EU u dijalogu Beograda i Prištine.

Navodeći da Zapad i EU ignorišu politiku Beograda u traženju kompromisa i smanjenju napetosti, rusko ministarstvo je dodalo da se srpsko rukovodstvo uzdržalo od recipročnih mjera na carine Kosova od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, „što faktički ima za cilj da se za kosovske Srbe stvore katastrofalni uslovi, da se nastavi etničko čišćenje nealbanskog stanovništva“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar