Свијет

Der Tagesspiegel: Меркелова на скупу ХДЗ у Загребу у сјенци Томпсонове пјесме „Лијепа ли си“

ЊЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА У ДВОРАНИ „ЦИБОНА“ РЕКЛА ДА ЕУ УГРОЖАВА - НАЦИОНАЛИЗАМ
  • Берлински лист указао на упадљиве националистичке тонове пјесме Марка Перковића Томпсона, који велича усташтво и чији наступи су у више наврата посљедњих година били забрањени и у Њемачкој. Навео је и да њемачки гости вјероватно нису ни били свјесни чија се то пјесма ори спортском двораном Цибона

ЊЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел  била је уз Андреја Пленковића централни говорник на предизборном скупу ХДЗ у загребачкој дворани „Цибона“.

Обоје су наступили пред око 6.000 људи, а на бини је била биста Фрање Туђмана.

У дворани су била и многа позната лица: Радојка Шверко, Мирјана Боханец, Мате Булић, Лино Червар, Ћиро Блажевић, Бисерка Петровић и многи други.

У близини Андреја Пленковића сједио је његов замјеник Милијан Бркић.

Скупу је присуствовао и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

У музичком дијелу чуло семитоване су „Боже чувај Хрватску”, Томпсонова пјесма „Лијепа ли си” која је изазвала `делиријум` међу ХДЗ-овцима.

Аплаудирали су и Меркеловој која је на хрватском почела и завршила говор у којем се заузела за мир у Европи који гарантујеа Европска унија:

„Европа је пројект слободе и морамо радити да сви имају иста права и да очувамо мир и слободу. Национализам покушава уништити Европу. Против тога се морамо борити“.

Посебно је указала да у Њемачкој живи 100.000 Хрвата и оцијенила да су они мост сарадње двије земље, али и упозорила да се мора радити и на томе да „сви у Хрватској имају благостање“.

Њемачки медији су већ искоментарисали њено присуство скупу ХДЗ.

Der Tagesspiegel је објавио да су њен наступ на предизборном скупу ХДЗ-а засјенили упадљиви националистички тонови пјесме „Лијепа ли си“ Марка Перковића Томпсона, који велича усташтво и чији наступи су у више наврата посљедњих година били забрањени и у Њемачкој.

Дојче веле преноси да овај берлински лист пише да њемачки гости вјероватно нису ни били свјесни чија се то пјесма ори спортском двораном Цибона.

Лист се осврнуо и на говор Карла Реслера, носиоца листе ХДЗ на европским изборима.

„Умјесто да говори о будућности Европе, младалачки носилац листе ХДЗ-а је ношен овацијама публике радије причао о ‘највећој трагедији хрватског народа’ у аустријском Блајбургу“, пише њемачки медиј.

Der Tagesspiegel додаје да „ни почасном говорнику Манфреду Веберу очито није сметало исцрпно величање утемељитеља странке и државе Фрање Туђмана, који је постхумно пред УН-овим судом за ратне злочине проглашен чланом “криминалне групе“ за етничко чишћење Херцеговине током рата у Босни“.

Frankfurter Algemeine Zitung (FAZ) пише да је Њемачка „партнер Хрватске и са знатним нуспојавама“.

Указао је на исељавање десетина хиљада Хрватица и Хрвата након уласка у ЕУ 2013.

„Исељавање почиње озбиљно оптерећивати социјалне систем“, пише FAZ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар