Svijet

Der Tagesspiegel: Merkelova na skupu HDZ u Zagrebu u sjenci Tompsonove pjesme „Lijepa li si“

NJEMAČKA KANCELARKA U DVORANI „CIBONA“ REKLA DA EU UGROŽAVA - NACIONALIZAM
  • Berlinski list ukazao na upadljive nacionalističke tonove pjesme Marka Perkovića Tompsona, koji veliča ustaštvo i čiji nastupi su u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj. Naveo je i da njemački gosti vjerovatno nisu ni bili svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel  bila je uz Andreja Plenkovića centralni govornik na predizbornom skupu HDZ u zagrebačkoj dvorani „Cibona“.

Oboje su nastupili pred oko 6.000 ljudi, a na bini je bila bista Franje Tuđmana.

U dvorani su bila i mnoga poznata lica: Radojka Šverko, Mirjana Bohanec, Mate Bulić, Lino Červar, Ćiro Blažević, Biserka Petrović i mnogi drugi.

U blizini Andreja Plenkovića sjedio je njegov zamjenik Milijan Brkić.

Skupu je prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U muzičkom dijelu čulo semitovane su „Bože čuvaj Hrvatsku”, Tompsonova pjesma „Lijepa li si” koja je izazvala `delirijum` među HDZ-ovcima.

Aplaudirali su i Merkelovoj koja je na hrvatskom počela i završila govor u kojem se zauzela za mir u Evropi koji garantujea Evropska unija:

„Evropa je projekt slobode i moramo raditi da svi imaju ista prava i da očuvamo mir i slobodu. Nacionalizam pokušava uništiti Evropu. Protiv toga se moramo boriti“.

Posebno je ukazala da u Njemačkoj živi 100.000 Hrvata i ocijenila da su oni most saradnje dvije zemlje, ali i upozorila da se mora raditi i na tome da „svi u Hrvatskoj imaju blagostanje“.

NJemački mediji su već iskomentarisali njeno prisustvo skupu HDZ.

Der Tagesspiegel je objavio da su njen nastup na predizbornom skupu HDZ-a zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi pjesme „Lijepa li si“ Marka Perkovića Tompsona, koji veliča ustaštvo i čiji nastupi su u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj.

Dojče vele prenosi da ovaj berlinski list piše da njemački gosti vjerovatno nisu ni bili svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona.

List se osvrnuo i na govor Karla Reslera, nosioca liste HDZ na evropskim izborima.

„Umjesto da govori o budućnosti Evrope, mladalački nosilac liste HDZ-a je nošen ovacijama publike radije pričao o ‘najvećoj tragediji hrvatskog naroda’ u austrijskom Blajburgu“, piše njemački medij.

Der Tagesspiegel dodaje da „ni počasnom govorniku Manfredu Veberu očito nije smetalo iscrpno veličanje utemeljitelja stranke i države Franje Tuđmana, koji je posthumno pred UN-ovim sudom za ratne zločine proglašen članom “kriminalne grupe“ za etničko čišćenje Hercegovine tokom rata u Bosni“.

Frankfurter Algemeine Zitung (FAZ) piše da je Njemačka „partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama“.

Ukazao je na iseljavanje desetina hiljada Hrvatica i Hrvata nakon ulaska u EU 2013.

„Iseljavanje počinje ozbiljno opterećivati socijalne sistem“, piše FAZ.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar