Svijet

Đukanović: Branićemo Crnu Goru – bude li potrebno – i iz šume

ZADOVOLJAN JE ŠTO NOVA SKUPŠTINSKA VEĆINA NEĆE MIJENJATI SPOLJNOPOLITIČKI KURS
  • Branićemo Crnu Goru, bude li potrebno, svim sredstvima Nećemo se valjda tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka. Kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove, otkud Crnoj Gori deset vjekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego oružjem, u šumi

MILO Đukanović je izjavio da će, ako bude potrebno, braniti Crnu Goru i iz šume, kao što su to činile generacije predaka.

Branićemo je svim sredstvima, kao što sam rekao, i iz šume, nećemo se valjda tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka. Kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove, otkud Crnoj Gori deset vijekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego oružjem, u šumi“, rekao je Đukanović za sarajevsku televiziju Fejs (Face TV).

Đukanović je kazao da će u odbrani Crne Gore raditi ono što bi i drugi radili „kada bi neko došao da im ruši krov nad glavom mimo njihove volje“.

Naveo je da se današnja politička realnost „ne razlikuje mnogo“ od one s početka 90-ih godina prošlog vijeka i ocijenio da je „politički slijep“ onaj ko ne vidi „da se, na neki način, restaurira nacionalistička politika“ iz tog vremena.

„Podsjetiću vas, tada sam kazao i tada se krenulo sa idejom da se štite interesi ugroženog srpskog naroda u drugim državama. Zaštita navodno ugroženog srpskog naroda u Crnoj Gori podrazumijevala je rušenje suvereniteta crnogorske države i besprizorno miješanje u njen unutrašnji politički život“, rekao je Đukanović.

Dodao je da Crna Gora „može da izdrži taj udar“.

„Mi ćemo joj naravno i dalje biti stamena odbrana, sada iz pozicije najjače opozicione stranke u crnogorskom parlamentu. Kad je riječ o vlasti, poštujemo demokratska pravila. Vlast se bira na slobodnim izborima. Građani su slobodnom voljom želeli ovakvu vlast i imaju je“, rekao je.

On je kazao da je zadovoljan što je nova parlamentarna većina u Crnoj Gori potvrdila da neće mijenjati spoljnopolitički kurs zemlje, da neće pokušavati da je izvedu iz NATO-a i da će nastaviti put ka EU.

„Neko će kazati da većinu tih odluka ne bi ni mogli da donesu, ali važno je bilo čuti to od njih. Ja sam veoma zadovoljan time što sam čuo. Poštujmo promjenu u nečijem stanovištu, dajmo mu priliku da nešto radi. Iz opozicije ćemo vrlo tvrdo zastupati intenzivniji hod ka evropskom sistemu vrijednosti“, naveo je Đukanović.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 30. avgusta, najviše glasova je dobila Đukanovićeva Demokratska partija socijalista, vladajuća u prethodnih 30 godina, ali su tri opozicione koalicije u zbiru osvojile većinu mandata, 41 od 81. Lideri te tri koalicije pregovaraju o formiranju nove vlade.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar