Svijet

Donji dom Kongresa SAD i formalno započeo impičment-proceduru protiv Trampa

PREDSEDNIK SAD TO NAZVAO NAJVEĆIM LOVOM NA VEŠTICE U ISTORIJI SAD
  • Za formalizovanje procedure glasala 232 kongresmena, protiv bilo 196, uključujući sve republikance i dvoje demokrata
  • Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel:  Razumem da su se mnoge demokrate u Predstavničkom domu odlučile za opoziv pre mnogo godina, ali osnovne norme pravde neće ispariti samo zato što su se demokrate u Vašingtonu već odlučile
  • Donedavni Trampov pomoćnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton odbio je da da iskaz pred kongresmenima

PREDSTAVNIČKI (donji) dom Kongresa SAD usvojio je danas rezoluciju kojom je formalizovao proceduru opoziva (impičmenta) predsednika Donalda Trampa.

Za usvajanje rezolucije glasala su 232 kongresmena, a protiv je bilo 196, uključujući sve republikance i dvoje demokrata.

Glasanje je potvrdilo podelu u Predstavničkom domu između većine koju imaju demokrate i manjinskih republikanaca koji su se do sada protivili impičment-istrazi kao previše zatvorenom procesu u kojem im nije omogućeno da učestvuju na ravnopravnim osnovama.

Spiker Predstavničkog doma Nensi Pelosi povala je kongresmene iz redova demokrata da usvoje rezoluciju.

Preduzimamo ovaj korak kako bismo uklonili svaku sumnju u to da li Trampova administracija može da uskraćuje predavanje dokumenata, da sprečava svedočenja svedoka, da zanemaruje obavezujuće pozive ili da nastavlja da opstruiše Predstavnički dom“, navela je Pelosi u pismu upućenom demokratama.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da rezolucija „ni izbliza ne uspeva“ u pokušaju da se proces istrage učini fer i pravičnim.

Razumem da su se mnoge demokrate u Predstavničkom domu odlučile za opoziv pre mnogo godina, ali osnovne norme pravde neće ispariti samo zato što su se demokrate u Vašingtonu već odlučile“, kazao je Mekonel.

Usvajanje rezolucije Tramp je prokomentarisao na Tviteru, ocenivši ga kao najveći lov na veštice u američkoj istoriji“.

Odbori Predstavničkog doma za obaveštajne poslove, spoljne poslove i nadzor imali su prilike da čuju svedočenja diplomata i drugih zvaničnika iza zatvorenih vrata, dok istražuju da li bi Tramp trebalo da bude opozvan, zbog toga što je od druge države (Ukrajine), tražio da „iskopa prljavštinu“ o njegovom političkom rivalu Džozefu Bajdenu, kako bi povećao svoje šanse na izborima 2020. godine.

U rezoluciji se traži prelazak na javne pretrese.

Na njihovom kraju Odbor za obaveštajna pitanja treba da preporuči Odboru za pravosuđedonošenje odluke da li da se preporuči opoziv Trampa pred punim sazivom Predstavničkog doma, ili ne.

Tramp je istragu o opozivu ranije nazvao nelegalnom, jer Predstavnički dom u punom sastavu nikad nije glasao o pokretanju istrage, iako ne postoji zakon koji nalaže da Predstavnički dom to mora da učini.

Donedavni Trampov pomoćnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton odbio je da da iskaz pred kongresmenima.

fakti.org

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar