Свијет

Дошло до давања одговора на питање: остају ли Сједињене Државе у NATO?

ПИТАЊЕ СЕ СВОДИ НА ЈОШ ПРОСТИЈЕ – ДА ЛИ ЈЕ ЗАПАДНА ВОЈНА АЛИЈАНСА ПРЕД РАСПАДОМ?
  • Генерални секретар  NATO Јенс СТОЛТЕНБЕРГ изјавио је да су САД – као и досад – привржене трансатлантском јединству и нагласио: Америчко војно присуство у Европи наредних мјесеци и година даље ће се повећавати. То је најбољи могући одговор. Бољи од свих изјава
  • Федерика МОГЕРИНИ морала да се одреди према страховањима да би САД могле напустити NATO као што су иступиле из париског споразума о клими и `атомског споразума` са Ираном. Опрезно је рекла: „Не могу да говорим у име администрације Сједињених Држава, као ни у име NATO“. Ипак је изразила очекивање да ће САД остати привржене алијанси

ДО ПОЈАВЕ Доналда Трампа изгледало је незамисливо, али се данас већ поставља питање – остају ли Сједињене Државе у NATO?

И, не само да се постављају, него се на таква питања, којих је све више, и дају одговори. Са највиших нивоа.

Генерални секретар  NATO Јенс Столтенберг изјавио је да су САД – као и досад – привржене трансатлантском јединству.

Додао је да ће се америчко војно присуство у Европи наредних мјесеци и година даље повећава и нагласио:

„То је најбољи могући одговор. Бољи од свих изјава“.

Столтенбергу је било постављено питање: „Како оцјењујете одбијање предсједника САД да потпише завршну изјаву на самиту G7 и његов пријатељскији однос према диктаторима него према главним савезницима“?

„Предсједник Трамп и САД су привржени  трансатлантским везама и NATO,. То је више пута потврђивано. Обавезе САД према трансатлантским везама и NATO — то није само оно што имамо прилику да чујемо. Дјела говоре много више од свих ријечи. А чињеница је да САД шире своје присуство у Европи, да повећавају број војних вјежби и улагања у европску безбједност“.

У наставку је признао: „Истина је, постоје разногласја међу државама са обе стране Атлантика, али то није ништа ново. Тога је било и раније. Најважнија је способност савезника да је уједињују око оносних задатака NATO“.

Столтенберг говори тачно оно на шта га функција обавезује. Овако би говорио и да ствари стоје горе.

А индикативно је да је одговор на питање остају ли САД у NATO, а оно се своди на још простије и важније – да ли је западна војна алијанса пред распадом, свој одговор дала и Федерика Могерини.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност прво је нагласила да ЕУ рачуна да ће све земље чланице NATO и даље давати допринос европској и међународној безбједности који се од њих очекује.

На прес-конференцији посвећеној финансирању одбрамбених пројеката ЕУ од ње је било затражено да се одреди према страховањима да би САД могле напустити NATO као што су иступиле из париског споразума о клими и `атомског споразума` са Ираном.

Могерини је ипак опрезно додала: „Не могу да говорим у име администрације Сједињених Држава, као ни у име NATO“.

Услиједило је новинарско инсистирање да открије какав поводом свега „има осјећај“.

Рекла је са `осјећаји` нису оно што је у овом тренутку примјњеиво поводом САД и NATO, па наставила:

„Све чланице ЕУ које су у NATO поклањају алијанси велику пажњу. Расту и европска улагања у алијансу, а вјерујем да NATO цијени оно што ЕУ ради на плану јачања одбране. Ми се надамо да ће NATO остати посвећени и наши партнери“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар