Odabrano Svijet

Duško Marković prijeti Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Amfilohiju

OPTUŽIO MITROPOLITA DA NE PRIZNAJE CG-DRŽAVU I DA NE POŠTUJE NJENE ZAKONE
  • Duško MARKOVIĆ u intervjuu RTCG: „On (mitropolit) i dalje ne želi da prihvati da je Crna Gora nezavisna država i, što je najgore, Mitropolija i on ne poštuju nijedan zakon. Pitao sam ga: da li Vi stvarno mislite da država nema snage da vaše nezakonite intervencije u prostoru spriječi i sruši. Imamo, možemo to uraditi za jedan dan, za jednu noć… Silom zakona ćemo privesti poznaniju prava sve u Crnoj Gori, pa i Mitropoliju crnogorsko-primorsku“
  • Ovo „sve u Crnoj Gori“ je, dakako, obmanjujuće jer je sve upereno protiv Mitropolije, Srpske pravoslavne crkve, crnogorskih Srba i njihovog identiteta. Krajnji cilj podgoričkog tandema Đukanović-Marković je likvidacija SPC sa pojačavanjem montenegrinizacije svega srpskog

DUŠKO Marković – lični premijer Mila Đukanovića – optužio je Mitropoliju crnogorsko primorsku i mitropolita Amfilohija ne poštuju zakone Crne Gore.

Odmah potom im je poručio da će ih njegova i Milova privatna država silom zakona „sve privesti poznaniju prava“.

U intervjuu RTCG otkrio je da će Vlada Crne Gore još neko kratko vreme nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi veroispovesti, pa da će – ako ne bude saglasnosti, odnosno ako Mitropolija i Amfilohije ne kleknu pred njegovim i Đukanovićevim otimačkim apetitima – svoju verziju zakona predložiti svojoj montenegro-skupštini.

„Silom zakona ćemo privesti poznaniju prava sve u Crnoj Gori, pa i Mitropoliju crnogorsko-primorsku“, poručio je Marković.

Ovo „sve u Crnoj Gori“ je, dakako, obmanjujuće jer je sve upereno protiv Mitropolije, Srpske pravoslavne crkve, crnogorskih Srba i njihovog identiteta.

Krajnji cilj podgoričkog tandema Đukanović-Marković je likvidacija SPC sa pojačavanjem montenegrinizacije svega srpskog.

Marković se nedavno sastao sa mitropolitom Amfilohijem, a sada tvrdi dataj sastanak nije bio korak ka usaglašavnju stavova o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Ja sa mitropolitom uvek oštro polemišem o ključnom pitanju, poštovanju zakona i države. Ne možete se u jednoj državi ponašati anarhično i nepoštovati zakone i državu“, kazao je Marković.

Naveo je da mitropolit Amfilohije, sa sveštenstvom, ne uvažava to što je Crna Gora NATO članica i evropska država.

„On i dalje ne želi da prihvati da je Crna Gora nezavisna država i, što je najgore, Mitropolija i on ne poštuju nijedan zakon. Pitao sam ga: da li Vi stvarno mislite da država nema snage da vaše nezakonite intervencije u prostoru spriječi i sruši. Imamo, možemo to uraditi za jedan dan, za jednu noć. I krstionicu i crkvu na Rumiji i sve druge crkve koje gradite bez saglasnosti države. Ali, ne želimo to da radimo, želimo da u dijalogu dođemo do rješenja“, kazao je Marković.

Govoreći o demarkaciji granice sa Kosovom i najavi da Ugovor o demarkaciji može biti poništen, on je rekao da su ti dokumenti potvrđeni i u crnogorskom i u parlamentu Kosova, i kako je dodao na to je pitanje stavljena tačaka.

„Ono o čemu možemo razgovarati je povlačenje granične linije u odnosu na situaciju na terenu za koju nam daje pravo Sporazum o granici. To nije pitanje granice, nego pitanje povlačenja granične linije i mi ćemo u tom procesu saslušati njihove, a verovatno ćemo i mi imati naše predloge“, kazao je Marković i dodao da je Crna Gora spremna za dijalog.

„Ali i naravno spremni smo da beskompromisno branimo naše interese“, zaključio je Marković.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je odmah nakon što je njegova stranka osvojila najviše glasova na izborima da demarkacija sa Crnom Gorom nije zatvoreno pitanje.

http://fakti.org/njegosevi-srbi/premijer-milove-privatne-drzave-preti-mitropoliji-crnogorsko-primorskoj-i-amfilohiju

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar