Одабрано Свијет

Џонсон поднио оставку – успротивио се формирању зоне слободне трговине са ЕУ

ИЗ ИСТИХ РАЗЛОГА ОСТАВКУ ПОДНИО И МИНИСТАР ЗА BREXIT ДЕЈВИД ДЕЈВИС
  • И Борис ЏОНСОН и Дејвид ДЕЈВИС сматрају де ће остајање у зони слободне трговине на британском тржишту обезбиједити предност „глобалним корпорацијама“ над домаћим произвођачима

БРИТАНСКИ шеф дипломатије Борис Џонсон поднио је данас поподне оставку на ту функцију – саопштио је прво кабинет Терезе Меј.

Истовремено је најавио да ће име њееговог насљедника бити објављено „у најскорије вријеме“.

Ријеч је о смјењивању због разлаза у ставовима са предсједницом владе.

Претходно је недобровољну оставку поднио министар за Brexit Дејвид Дејвис незадовољан планом премијерке Терезе Меј за будуће односе Лондона и Брисела.

Џонсон због превирања у британској влади око Brexit није присуствовао данашњем састанку с министрима спољних послова Западног Балкана на самиту у Лондону у оквиру Берлинског процеса, пренио је The Guardian.

Џонсон и Дејвис су били кључни министри у кабинету Меј, али сау обојица били поборници „жестоког Brexit“.

Меј је у минули петак најавила да ће ублажити услове иступања Британије из Европске уније. Прецизирала је да ће ЕУ предложити формирање „заједничке зоне слободне трговине“ и утврдити списак индустријских и аграрних производа који ће бити изузети из будућих ограничења.

Џонсон и Дејвис су увјерени да ће Британија због плана Меј остати зависна од Европске уније.

Посебно су упеозорили да ће то на британском тржишту обезбедити предност „глобалним корпорацијама“ над домаћим произвођачима.

Официјелни документ (white paper) Лондона за преговоре са Бриселом треба да буде објављен наредне недеље.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар