Svijet

Erdogan: Makron je amater, on je u stanju moždane smrti, a ne NATO

JELISEJSKA PALATA: TO JE VRIJEĐANJE, AMBASADOR TURSKE ĆE MORATI DA TO OBJASNI
  • Predsjedniku Francuske poručio: „Prvo ispitaj sopstvenu moždanu smrt. Takve izjave služe onima koji su, kao ti, u stanju moždane smrti
  • Kada treba da se razglasi nešto, ti znaš to dobro da uradiš. Ali, kad treba da platiš NATO novac koji mu duguješ to je nešto drugo

TURSKI predsjednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao svog francuskog kolegu Emanuela Makrona poručivši mu da je on u stanju „moždane smrti“, koristeći izraz koji je francuski predsjednik upotrebio da opiše NATO.

„Obraćam se iz Turske francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu, i ponoviću NATO-u. Prvo ispitaj sopstvenu moždanu smrt. Takve izjave služe onima koji su, kao ti, u stanju moždane smrti“,  rekao je Erdogan u Istanbulu.

Erdoganove izjave uslijedile su poslije jučerašnje kritike koju je Makron uputio Turskoj zbog ofanzive prošlog mjeseca u Siriji protiv kurdskih milicija koje podržavaju zapadne zemlje.

Erdoganove izjave pojačavaju napetost između Turske i NATO, čiji je Ankara član, uoči važnog samita Alijanse u Londonu iduće nedjelje. Uoči samita najavljen je i sastanak Erdogana, Makrona, njemačke kancelarke Angele Merkel i britanskog premijera Borisa Džonsona o Siriji.

Ankara je prošlog mjeseca izvršila ofanzivu na sjeveroistoku Sirije a na meti su joj kurdski borci koje Turska smatra teroristima.

Zapadne zemlje kritikovale su tu operaciju i Makron je rekao u intervjuu za britanski list Ekonomist početkom novembra da je ta jednostrana ofanziva dio simptoma koji ukazuju da je NATO u stanju moždane smrti.

Erdogan je rekao da je Makron još amater i da niko ne obraća pažnju na njega, i da treba to da ispravi.

„Kada treba da se razglasi nešto, ti znaš to dobro da uradiš. Ali, kad treba da platiš NATO-u novac koji mu duguješ to je nešto drugo“, rekao je Erdogan.

On je rekao da je Makron toliko neiskusan da ne zna šta je borba protiv terorizma, i da su zato Žuti prsluci zaposjeli Francusku.

„Gestikuliraj koliko hoćeš na kraju ćeš uvidjeti osnovanost naše borbe protiv terorizma“, rekao je Erdogan.

Jelisejska palata: Turski ambasador biće pozvan na razgovor

Ambasador Turske u Francuskoj biće pozvan na razgovor kako bi objasnio izjavu Redžepa Tajipa Erdogana koji je ocijenio daje  njegov francuski kolega Emanuel Makron „u stanju moždane smrti“, saopštila je danas Jelisejska palata.

„To nije izjava, to je vrijeđanje. Ambasador će biti pozvan u Ministarstvo inostranih poslova da to objasni“, naveo je Makronov kabinet.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar