Svijet

Erdogan položio svoju prvu zakletvu kao predsjednik-sultan

RUSIJU NA INAUGURACIJI PREDTAVLJAO MEDVEDEV, DOŠLI I BORISOV I IZETBEGOVIĆ

PREDSJEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan položio je danas zakletvu za prvi mandat s novim predsjedničkim sistemom koji mu kao šefu države daje široka ovlašćenja.

Njegovi politički oponenti tvrde – sultanska.

Erdogan je svečano položio zakletvu stojeći za govornicom parlamenta Turske.

Iako predsjednik u Turskoj može da dobije samo dva mandata, ovaj će se računati kao Erdoganov prvi pod novim Ustavom, koji uvodi predsjednički sistem tako da bi on na vlasti mogao da ostane do 2028. godine.

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će položiti venac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsedničkoj palati početi i svečanost u prisustvu brojnih zvanica, predsjednika, premijera i drugih visokih zvaničnika iz više od 20 zemalja, navodi novinska agencija Anadolija.

U ime Rusije inauguraciji je prisustvovao premijer Dmitrij Medvedev.

Bili su i Bojko Borisov i Bakir Izetbegović.

Na inauguraciju su došli i najviši zvaničnivi Gvineje, Zambije, Gruzije, Kazahstana, Kirgizije, Makedonije, Pakistana, Somalije i Ukrajine.

Erdogan će kroz nekoliko sati objaviti sastav nove turske vlade koja će imati 16 ministara (dosad je imala 21-og).

Višegodišnji lider Turske, Erdogan, pobedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih 24. juna – osvojivši 52,59 odsto glasova – i dobio novi petogodišnji mandat.

Njegov najbliži rival Muharem Indže dobio je naklonost i glasove 30,64 odsto izašlih na izbore.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar