Svijet

Erdogan: Ruski lovci Su-35 i Su-57 u Turskoj – zašto da ne

NAGLASIO DA ĆE ANKARA SVOJE NOVE POTEZE POVUĆI ČIM SE SAD ODLUČE POVODOM F-35
  • To se faktički već dogodilo jer je šef Pentagona Mark ESPER izjavio: „Stvari stoje ili-ili: ili F-35 ili S-400. Ne može Turska imati S-400, ali ih ograničeno eksploatisati. Ne može jedan takav sistem držati na položaju,  a drugi u garaži. Samo ukoliko se Turska potpuno odrekne S-400 – možemo razmotriti njen povratak u program F-35

REDŽEP Tajip Erdogan dopustio je mogućnost da Ankara kupi ruske lovce Su-35 i Su-57 umjesto američkih lovaca pete generacijeF-35.

Novinarima je na avio-izložbi MAKS-2019 rekao:

„Zašto da ne… Povući ćemo svoje naredne poteze čim saznamo konačnu odluku SAD povodom F-35“.

Turski predsjednik je naglasio da ga ne brine mogućnost da iz Vašingtona stigne odgovor „Nema F-35“ jer je tržište toliko veliko da njegova zemlja može kupiti sve što joj je potrebno.

Šef Pentagona, Mark Esper, izjavio je da Turska može biti vraćena u program proizvodnje F-35 „samo ukoliko se potpuno odrekne ruskih zenitnih raketnih sistema S-400“.

Esper je dodatno precizirao ovu poziciju svoje zemlje:

„Stvari stoje ili-ili: ili F-35 ili S-400. Ne može Turska imati S-400, ali ih ograničeno eksploatisati. Ne može jedan takav sistem držati na položaju,  a drugi u garaži. Samo ukoliko se Turska potpuno odrekne S-400 – možemo razmotriti njen povratak u program F-35“.

Ovo je faktički bila Esperova reakcija na izjavu šefa turske diplomatije, Mevluta Čavušoglua, da su SAD dužne da Ankari isporuče lovce F-35 za koje je ona već uplatila 1,4 milijarde dolara.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar