Odabrano Svijet

Erdogan želi nuklearno oružje da bi Turska postala i globalna sila

NE MOŽE DA OPROSTI AMERIKANCIMA I FRANCUZIMA KOJI PODRŽAVAJU KURDE
  • „Posle dve decenije vladavine, Erdogan izgleda želi da vidi Tursku sa nuklearnim oružjem ne toliko radi odvraćanja pretnji njegovoj zemlji nego zato što je to u skladu sa njegovim neskrivenim ambicijama da vidi Ankaru ne samo kao regionalnog nego i kao globalnog aktera”, procenjuje Barčin Jinanč, komentator istanbulskog „Hurijeta”

IZJAVA turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je neprihvatljivo da zemlje koje imaju nuklearno oružje zabranjuju Turskoj da ga nabavi, danima je predmet različitih komentara. Pogotovo što on nije rekao da njegova zemlja planira da se u skoroj budućnosti upiše u klub zemalja koje poseduju atomsko oružje, ali nije ni isključio tu mogućnost.

Govoreći na jednom partijskom skupu u mestu Sivas, Erdogan je izjavio: „Neke zemlje imaju rakete sa nuklearnim bojevim glavama, ne jednu ili dve. A nama govore da mi ne možemo da ih posedujemo. To nikako ne mogu da prihvatim.” Erdogan se nije tu zaustavio: „Sve razvijene zemlje imaju to oružje za masovno uništavanje.” Što je doduše samo delimično tačno. Drugim rečima, Turskoj je mesto među njima.

„Mi imamo praktično u susedstvu Izrael koji plaši druge zemlje nuklearnim oružjem i preko toga se prelazi ćutke, niko ne sme da ga dirne”, istakao je on.

Mnogi stručnjaci već duže vreme tvrde da Tel Aviv poseduje arsenal od najmanje 50 nuklearnih glava, što Izrael doduše nikada nije potvrdio, ali ni demantovao.

U Ankari su i ranije ukazivali da se Vašington ponaša dvolično: za razliku od Izraela, Iranu se ne dozvoljava da razvija svoj nuklearni program i Bela kuća je posle ustoličenja Donalda Trampa ponovo zaoštrila stav prema Teheranu koji navodno tajno radi na proizvodnji tog naoružanja.

Turska je 1980. godine potpisala Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, a 1996. Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba. Mnogi se sada pitaju: da li je ovo najava zaokreta Akare.

U prvim analizama se primećuje da je ovo najradikalnija Erdoganova izjava, koju je o nuklearnom oružju dao poslednjih decenija neki turski predsednik. Pogotovo što je dosad Ankara uvek dizala glas protiv oružja za masovno uništavanje.

Mnogi ovu Erdoganovu izjavu sagledavaju u kontekstu najnovijeg nepovoljnog razvoja na svetu u ovoj oblasti: odluke predsednika Donalda Trampa da prekine dogovor sa Teheranom o nuklearnom programu Irana, kao i povlačenja iz sporazuma sa Rusijom o kontroli raketa srednjeg dometa (INF), koji je potpisan 1987. godine. To bi, kako se strahuje u Ankari, u svetu moglo da dovede do nekontrolisane trke u nuklearnom naoružanju, kao što je to bio slučaj u vreme hladnog rata.

„Posle dve decenije vladavine, Erdogan izgleda želi da vidi Tursku sa nuklearnim oružjem ne toliko radi odvraćanja pretnji njegovoj zemlji nego zato što je to u skladu sa njegovim neskrivenim ambicijama da vidi Ankaru ne samo kao regionalnog nego i kao globalnog aktera”, procenjuje Barčin Jinanč, komentator istanbulskog „Hurijeta”.

Drugi analitičari ovu izjavu dovode u vezu sa Erdoganovim najnovijim frustracijama u odnosima sa vodećim NATO saveznicima, pre svega Amerikom i Francuskom. On poslednjih godina ne može da oprosti Vašingtonu i Parizu zbog toga što, kako često tvrdi, u Siriji podržavaju i naoružavaju „kurdske teroriste” koji ugrožavaju bezbednost istočne Anadolije. To je nedopustivo ponašanje saveznika, ističe on.

Najnovije Erdoganove izjave uklapaju se u njegove česte kritike ponašanja stalnih članova Saveta bezbednosti UN koji imaju pravo veta i kroje sudbinu planete prema svojim aršinima. „Svet je veći od pet”, iznova ističe on i zalaže se za suštinsku reformu svetske organizacije.

„Položaj stalnog člana SB UN nema nijedna od 57 islamskih zemalja u kojima živi milijardu i 600 miliona muslimana. Ni afrički kontinent (60 država sa milijardu stanovnika) nema taj status”, upozorava Erdogan koji će na predstojećim zasedanju Generalne skupštine UN, koje počinje iduće sedmice u Njujorku, kako se nagoveštava, ponovo ukazati na taj problem i založiti se za istinske reforme svetske organizacije.

Ankara sve bliže nabavci nuklearnog naoružanja

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar