Одабрано Свијет

ЕУ ће `враћање километраже` код половних аутомобила гонити као кривично дјело

ОД ПРОИЗВОЂАЧА ЗАТРАЖЕНО ДА РАЗВИЈАЈУ „СИСТЕМЕ ЗА ПРЕПОЗНАВАЊЕ ПРЕВАРЕ“

ЕВРОПСКИ парламент усвојио је мјере за спријечавање превара са километражом код коришћених возила и предложио законска рјешења којим би се избјегла ова непоштена пословна пракса, пренијели су медији у Европи.

Парламент је од држава чланица затражио да се ове преваре убудуће третирају као кривично дјело, као и да казне буду одговарајуће како би одвратиле продавце од оваквих малверзација.

Од Европске комисије затражено је да се испита могућност коришћења нових технологија како би се ове преваре спријечиле, док је произвођачима аутомобила наложено да појачају заштиту мјерача километара и да развијају системе за препознавање манипулација.

Хрватска европарламентарка и чланица одбора за заштиту потрошача у ЕУ Биљана Борзан изјавила је да је ова земља од уласка у Европску унију посебно погођена овом врстом преваре, будући да грађани масовно купују коришћене аутомобиле на Западу.

– Процјене ЕУ показују да је, посматрано по појединачним земљама чланицама, овим преварама обухваћено између пет и 12 одсто возила, а у прекограничној трговини 30 до 50 процената. Штета на нивоу уније процјењује се на око девет милијарди евра, док је повјерење потрошача на тржишту половних аутомобила најниже у односу на било коју другу робу која се продаје у ЕУ – каже Биљана Борзан.

http://www.politika.rs/scc/clanak/404904/Kraj-prevarama-s-vracanjem-kilometraze-na-automobilima

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар