Odabrano Svijet

EU će `vraćanje kilometraže` kod polovnih automobila goniti kao krivično djelo

OD PROIZVOĐAČA ZATRAŽENO DA RAZVIJAJU „SISTEME ZA PREPOZNAVANJE PREVARE“

EVROPSKI parlament usvojio je mjere za spriječavanje prevara sa kilometražom kod korišćenih vozila i predložio zakonska rješenja kojim bi se izbjegla ova nepoštena poslovna praksa, prenijeli su mediji u Evropi.

Parlament je od država članica zatražio da se ove prevare ubuduće tretiraju kao krivično djelo, kao i da kazne budu odgovarajuće kako bi odvratile prodavce od ovakvih malverzacija.

Od Evropske komisije zatraženo je da se ispita mogućnost korišćenja novih tehnologija kako bi se ove prevare spriječile, dok je proizvođačima automobila naloženo da pojačaju zaštitu mjerača kilometara i da razvijaju sisteme za prepoznavanje manipulacija.

Hrvatska evroparlamentarka i članica odbora za zaštitu potrošača u EU Biljana Borzan izjavila je da je ova zemlja od ulaska u Evropsku uniju posebno pogođena ovom vrstom prevare, budući da građani masovno kupuju korišćene automobile na Zapadu.

– Procjene EU pokazuju da je, posmatrano po pojedinačnim zemljama članicama, ovim prevarama obuhvaćeno između pet i 12 odsto vozila, a u prekograničnoj trgovini 30 do 50 procenata. Šteta na nivou unije procjenjuje se na oko devet milijardi evra, dok je povjerenje potrošača na tržištu polovnih automobila najniže u odnosu na bilo koju drugu robu koja se prodaje u EU – kaže Biljana Borzan.

http://www.politika.rs/scc/clanak/404904/Kraj-prevarama-s-vracanjem-kilometraze-na-automobilima

 

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar