Свијет

ЕУ проширила права корисника Гугла, Фејсбука, Твитера…

У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ СТУПИЛА НА СНАГУ ОПШТА УРЕДБА О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА НА ИНТЕРНЕТУ
  • Уредба предвиђа право на приступ својим подацима, као и право да се они исправе или избришу. Сваки корисник неке услуге има право да затражи копију својих података, као и да повуче пристанак на њихову употребу
  • Предвиђа и „право на заборав”, односно могућност брисања података на захтjев уколико нема правних разлога или јавног интереса да се они чувају
  • Омогућава се и право на трансфер личних података, што значи могућност промjене пружаоца услуга електронске поште, а да се при том не изгуби ранија преписка на претходној електронској адреси

ОПШТА уредба о заштити података, која је данас ступила на снагу у земљама чланицама ЕУ, нови је европски закон који би требало битно да отежа злоупотребу приватних података који се прикупљају на интернету.

Уредба се односи на све компаније које послују на територију ЕУ, али и на оне које располажу подацима грађана ЕУ, независно од локације. То значи да су уредбу дужне да поштују и компаније изван ЕУ које у ЕУ нуде робу или услуге, међу којима су и Фејсбук и Гугл.

Уредба грађанима ЕУ даје већа права, поред другог гарантује им право на информисаност, што значи да сваки корисник интернета који је ставио на располагање дио својих личних података, од сада има право да зна чему они служе, колико ће времена бити похрањени и хоће ли ти подаци напустити ЕУ.

Уредба такође предвиђа право на приступ својим подацима, као и право да се они исправе или избришу. Сваки корисник неке услуге има право да затражи копију својих података, као и да повуче пристанак на њихову употребу.

Уредба предвиђа и „право на заборав“, односно могућност брисања података на захтјев уколико нема правних разлога или јавног интереса да се они чувају.

Омогућава се и право на трансфер личних података, што значи могућност промјене пружаоца услуга електронске поште, а да се при том не изгуби ранија преписка на претходној електронској адреси.

Нови закон не односи се на све фирме у истој мјери, већ зависи од њихове величине и типа података које прикупљају и начина како их користе. Мање компаније мораће само да штите своје податке о клијентима у складу „са здравим разумом“, док ће се уредба у потпуности односити на оне које послују у једној или више европских земаља.

Уредба се највише односи на компаније које прикупљају велике количине података попут технолошких компанија, малопродајних фирми, пружалаца здравствених услуга, банака, осигуравајућих друштава…

Спровођење уредбе неће надгледати једно свеевропско тијело већ мрежа националних и регионалних тијела у земљама чланицама.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар