Одабрано Свијет

„Форт Трамп“ у Пољској – руска авио-база и „Искандери“ у Бјелорусији

ЛУКАШЕНКО СЕ ГОДИНАМА ПРОТИВИО РУСКОЈ БАЗИ У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ, А САДА ВЕЋ ПОПУШТА
  • Пољском шефу дипломатије Александар ЛУКАШЕНКО рекао: „Ми немамо намјеру да са вама ратујемо. Зато не правите непотребне базе. У супротном, мораћемо да на то, заједно са Русијом, одговоримо. Ово значи да ћемо бити принуђени да нешто инсталирамо да бисмо вам парирали“

ПРЕДСЈЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко јавно је посавјетовао Пољској да не прави на својој територији `непотребне војне базе` иначе ће Минск и Москва бити присиљени да одговоре.

Открио је да је шефу пољске дипломатије рекао и ово:

„Ми немамо намјеру да са вама ратујемо. Зато не правите непотребне базе. У супротном, мораћемо да на то, заједно са Русијом, одговоримо. Ово значи да ћемо бити принуђени да нешто инсталирамо да бисмо вам парирали“.

Бјелоруски лидер је на овај начин одреаговао на намјеру Варшаве да наведе Вашингтон и Пентагон да у Пољској отворе сталну америчку војну базу снаге оклопне дивизије. Већ је популарно у жаргону називају „Форт Трамп“.

Лукашенко је поновио и своју омиљену `пословицу` – боље и сто година преговора него један дан рата – и своју изјаву с краја октобра: да Минск и Москва размишљају о адекватном одговору (на „Форт Трамп“) са минималним трошковима.

Није, међутим, открио  – колико далеко је спреман да иде, а чињеница је да се годинама противио  руској војној бази у Бјелорусији.

Московски војни експерт Игор Коротченко зато је поводом свега што је Лукашенко рекао пољском министру био и кратак и јасан:

„Нама нису потребне изјаве већ отварање војне базе Русије у Бјелорусији. У интересу безбједности обе земље. Ако се америчка база појави – логично би било да се на једном од бјелоруских ародрома појави авио-база Русије, са најмодернијим авионима и високопрецизним пројектилима“.

Потпредјседник Руске академије ракетних и артиљеријских снага – Константин Сивков – сматра да у Бјелоурсији треба инсталирати оперативно-тактичке ракетне системе „Искандер“. То би, по његовом мишљењу, значај „Форт Трампа“ свело на нулу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар