Свијет

Хрвати се узнемирили због мапе „историјске Мађарске“ која обухвата све до Ријеке

УРАМЉЕНА ЈЕ И НАЛАЗИ СЕ У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ ОРБАНОВЕ ПАРТИЈЕ ФИДЕС
  • Андреј Пленковић поводом `инцидента` разговарао са својим министром вањских послова Горданом Грлићем Радманом који ће о мапи разговарати са „мађарским колегом“. Еуропејац Пленковић је за сваки случај унапријед рекао да „Хрватска мора да сарађује са својим сусједима“

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан одржао је састанак предсједништва своје странке Фидес под урамљеном мапом „историјске Мађарске“, која обухвата и велики дио Хрватске, све до Ријеке и Далмације.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је тим поводом поручио да ће надлежно министарство разговарати о томе са мађарском страном, пренио је хрватски портал Индекс.

Чини се, наводи портал, да је поменута мапа „стални инвентар“ у просторијама Фидеса и додаје да то није први пут да Мађарска провоцира.

Фотографију са састанка предсједништва Фидеса, Орбан је објавио на свом званичном Фејсбук профилу, а Индекс подсјећа да је и у јуну ове године на званичном Твитер налогу „About Hungary“, на енглеском језику, објављена стилизована географска карта којом се сугерише да су након Првог свјетског рата и Трианонског споразума Мађарској отете двије трећине територије, укључујући чак 63.000 километара квадратних који су дио данашње Хрватске, Словеније и Србије (Војводина).

Коментаришући вијест да је мађарски премијер Орбан одржао сједницу предсједништва своје странке испод карте која приказује „велику Мађарску“, у којој су и велики дијелови Хрватске, Пленковић је рекао да је о томе разговарао с министром спољних и европских послова Горданом Грлићем Радманом.

„Наше министарство ће везано за то обавити разговоре с мађарском страном. Колико сам га разумио, није то први пут да се та карта појављује на неком састанку Фидеса“, казао је Пленковић.

Садашње хрватске границе су такве какве јесу, поручио је Пленковић и додао да Хрватска мора да сарађује са својим сусједима.

 

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар