Свијет

И у Тбилисију траже „правду за Давида“ – са његовим оцем у главној улози

РАЗЛИКА ЈЕ САМО У ТОМЕ ШТО АМЕРИКАНЦИМА У ГРУЗИЈИ НИЈЕ ПОТРЕБНА ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦЈА
  • У Тбилисију масовни протести трају од 31. маја. Убијени младић се звао – Давид Саралидзе. Убијен је у децембру 2017-те, а имао је 16 година. Под мање загонетним околностима од Давида Драгичевића. Настрадао је у вршњачком обрачуну ножевима
  • И Заза САРАЛИДЗЕ (отац) затражио је – попут Давора Драгичевића – „објективну истрагу“ и откривање убице (или убица). На свим имитинзима је инсистирао на „пропустима у истрази“ и оставци владе. Чак је власти и полицији поручио да им је 10. јуни „крајњи рок да изађу са истином“
  • Грузински премијер Георги КВИРИКАШВИЛИ већ je објавио да ће се наредне недеље ванредно састати парламент поводом убиства Давида Саралидзеа и да ће на тој сjедници бити формиран анкетни одбор који ће се позабавити досадашњим током истраге…
  • Тбилисију фале само директни ангажман амбасаде САД, „група из Скопља“ и отпорашке стиснуте песнице

ГРУЗИЈА је лојална територија у америчкој интересној сфери, па Вашингтонски диригенти обојеним револуцијама немају никакав разлог да руше њену послушну власт. Упркос томе, и Грузија има свог Давида.

И у центру Тбилисија се тражи „правда за Давида“.

Штавише, и тамо је Давидов отац у једној од главних улога. Чак износи и сличне захтjеве према власти као отац Давида Драгичевића у Бањалуци.

Убијени младић се звао – Давид Саралидзе. Убијен је у децембру 2017-те, а имао је 16 година.

Убијен је под мање загонетним околностима од Давида Драгичевића. Настрадао је у вршњачком обрачуну ножевима.

Заједно са њим је убијен и Леван Дадунашвили (16). Међутим, суд је након пола године једног малољетника осудио на 10 година и шест мјесеци затвора за убиство Левана, а још једног – на девет година и 9 месети за покушај убиства Саралидзеа.

Дакле: нико није осуђен за убиство Давида Саралидзеа. То је био „грузински окидач“.

Његов отац Заза Саралидзе организовао је 31. маја први протест испред зграде националног парламента.

У наредним данима су услиједили масовни протести, којима су се прикључиле и разне организоване групе и неке опозиционе партије.

И Заза је – попут Давора Драгичевића – затражио „објективну истрагу“ и откривање убице (или убица). На свим митинзима је инсистирао на „пропустима у истрази“ и оставци владе.

Чак је власти и полицији поручио да им је 10. јуни „крајњи рок да изађу са истином“.

Нови протест ће бити управо 10. јуна. Тачније: два. Заза и сви који га подржавају окупиће се у парку Вака, а присталице неких опозиционих партија – испред парламента.

Да америчка амбасада у Тбилисију има другачије инструкције: сви би били на истом мјесту. Све би било као у Бањалуци.

МУП Грузије је након првих протеста поново отворио истрагу о смрти Давида Саралидзеа. Чак је ухапсио бившег сарадника Државног тужилаштва Мирзу Субелијанија. Под оптужбом да није пријавио полицији да је један његов рођак учествовао у „кобном обрачуну ножевима“.

Он може бити осуђен и на четири године затвора.

Премијер Грузије Георги Квирикашвили

Зази је то мало и тврди да су за учешће рођака знали и Мирзина жена и син и тражи и њихово привођење.

Заза је у међувремену тужиоцу предао имена тројице мушкараца за које тврди да су или учествовали у убиству или у „фалсификовању истраге“.

Грузински премијер Георги Квирикашвили упозорио је учеснике протеста и Зазу да неће дозволити дестабилизацију ситуације у земљи.

Нагласио је да у протестима учествују „екстремне групе које износе апсолутно неприхватљиве политичке захтјеве“.

У Тбилисију фале само директни ангажман амбасаде САД, „група из Скопља“ и отпорашке стиснуте песнице.

Независно од тога, није баш чиста случајна подударност што се оволико слични протести догађају истовремено у Тбилисију и Бањалуци.

Уосталом, Квирикашвили је објавио да ће се наредне недјеље ванредно састати парламент Грузије поводом убиства Давида Саралидзеа и да ће на тој сједници бити формиран анкетни одбор који ће се позабавити досадашњим током истраге…

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар