Svijet

I u Tbilisiju traže „pravdu za Davida“ – sa njegovim ocem u glavnoj ulozi

RAZLIKA JE SAMO U TOME ŠTO AMERIKANCIMA U GRUZIJI NIJE POTREBNA OBOJENA REVOLUCJA
  • U Tbilisiju masovni protesti traju od 31. maja. Ubijeni mladić se zvao – David Saralidze. Ubijen je u decembru 2017-te, a imao je 16 godina. Pod manje zagonetnim okolnostima od Davida Dragičevića. Nastradao je u vršnjačkom obračunu noževima
  • I Zaza SARALIDZE (otac) zatražio je – poput Davora Dragičevića – „objektivnu istragu“ i otkrivanje ubice (ili ubica). Na svim imitinzima je insistirao na „propustima u istrazi“ i ostavci vlade. Čak je vlasti i policiji poručio da im je 10. juni „krajnji rok da izađu sa istinom“
  • Gruzinski premijer Georgi KVIRIKAŠVILI već je objavio da će se naredne nedelje vanredno sastati parlament povodom ubistva Davida Saralidzea i da će na toj sjednici biti formiran anketni odbor koji će se pozabaviti dosadašnjim tokom istrage…
  • Tbilisiju fale samo direktni angažman ambasade SAD, „grupa iz Skoplja“ i otporaške stisnute pesnice

GRUZIJA je lojalna teritorija u američkoj interesnoj sferi, pa Vašingtonski dirigenti obojenim revolucijama nemaju nikakav razlog da ruše njenu poslušnu vlast. Uprkos tome, i Gruzija ima svog Davida.

I u centru Tbilisija se traži „pravda za Davida“.

Štaviše, i tamo je Davidov otac u jednoj od glavnih uloga. Čak iznosi i slične zahtjeve prema vlasti kao otac Davida Dragičevića u Banjaluci.

Ubijeni mladić se zvao – David Saralidze. Ubijen je u decembru 2017-te, a imao je 16 godina.

Ubijen je pod manje zagonetnim okolnostima od Davida Dragičevića. Nastradao je u vršnjačkom obračunu noževima.

Zajedno sa njim je ubijen i Levan Dadunašvili (16). Međutim, sud je nakon pola godine jednog maloljetnika osudio na 10 godina i šest mjeseci zatvora za ubistvo Levana, a još jednog – na devet godina i 9 meseti za pokušaj ubistva Saralidzea.

Dakle: niko nije osuđen za ubistvo Davida Saralidzea. To je bio „gruzinski okidač“.

Njegov otac Zaza Saralidze organizovao je 31. maja prvi protest ispred zgrade nacionalnog parlamenta.

U narednim danima su uslijedili masovni protesti, kojima su se priključile i razne organizovane grupe i neke opozicione partije.

I Zaza je – poput Davora Dragičevića – zatražio „objektivnu istragu“ i otkrivanje ubice (ili ubica). Na svim mitinzima je insistirao na „propustima u istrazi“ i ostavci vlade.

Čak je vlasti i policiji poručio da im je 10. juni „krajnji rok da izađu sa istinom“.

Novi protest će biti upravo 10. juna. Tačnije: dva. Zaza i svi koji ga podržavaju okupiće se u parku Vaka, a pristalice nekih opozicionih partija – ispred parlamenta.

Da američka ambasada u Tbilisiju ima drugačije instrukcije: svi bi bili na istom mjestu. Sve bi bilo kao u Banjaluci.

MUP Gruzije je nakon prvih protesta ponovo otvorio istragu o smrti Davida Saralidzea. Čak je uhapsio bivšeg saradnika Državnog tužilaštva Mirzu Subelijanija. Pod optužbom da nije prijavio policiji da je jedan njegov rođak učestvovao u „kobnom obračunu noževima“.

On može biti osuđen i na četiri godine zatvora.

Premijer Gruzije Georgi Kvirikašvili

Zazi je to malo i tvrdi da su za učešće rođaka znali i Mirzina žena i sin i traži i njihovo privođenje.

Zaza je u međuvremenu tužiocu predao imena trojice muškaraca za koje tvrdi da su ili učestvovali u ubistvu ili u „falsifikovanju istrage“.

Gruzinski premijer Georgi Kvirikašvili upozorio je učesnike protesta i Zazu da neće dozvoliti destabilizaciju situacije u zemlji.

Naglasio je da u protestima učestvuju „ekstremne grupe koje iznose apsolutno neprihvatljive političke zahtjeve“.

U Tbilisiju fale samo direktni angažman ambasade SAD, „grupa iz Skoplja“ i otporaške stisnute pesnice.

Nezavisno od toga, nije baš čista slučajna podudarnost što se ovoliko slični protesti događaju istovremeno u Tbilisiju i Banjaluci.

Uostalom, Kvirikašvili je objavio da će se naredne nedjelje vanredno sastati parlament Gruzije povodom ubistva Davida Saralidzea i da će na toj sjednici biti formiran anketni odbor koji će se pozabaviti dosadašnjim tokom istrage…

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar