Свијет

Иларион: За РПЦ је сада немогуће да буде у јединству са Цариградском патријаршијом

„ЦАРИГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА СТУПАЊЕМ У ОДНОСЕ СА РАСКОЛНИЦИМА ЛЕГАЛИЗОВАЛА САМ РАСКОЛ“
  • Указао да – поред РПЦ – и цио низ других православних цркава на Вартоломејеве потезе гледа као на незаконите и непријатељске православљу

ЛЕГИТИМИЗАЦИЈА неканонских представника  Украјине чини немогућим за Руску православну цркву да буде у јединству са Цариградском патријаршијом, изјавио је шеф одјељења Московске патријаршије за спољне црквене везе митрополит Иларион.

У емисији руске државне телевиције „Црква и свијет“, рекао је:

„Најтеже огријешење о црквене каноне је то што је патријарх Вартоломеј признао вође украјинског раскола, чиме је легитимисао и сам раскол који постоји већ дуже од четврт вијека. Зато и не можемо бити у јединству са Цариградском патроијаршијом“.

Иларион је посебно указао да је Цариградска патријаршија донијела и одлуку о отварању свог подворја (`црквене амбасаде`) у Украјини, па наставио:

„Амбасаде се, као што се зна, отварају уз сагласност земље домаћина. У овом случају `домаћин` је канонска Украјинска црква није дала сагласност ни на отварање `Вартоломејеве амбасаде у Кијеву нити на долазак у Украјину Вартоломејевих егзарха“.

РПЦ и цио низ других православних цркава на Вартоломејеве потезе гледа као на незаконите и непријатељске православљу.

Посебно је указао да ти потези, могу довести до великог раскола унутар Православља.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар