Свијет

Иран тврди да спрема историјски кошмар за Америку и да „арапски свијет очекује моћан удар“

У ТЕХЕРАНУ ОБЈАВЉЕНО ДА ЈЕ СУЛЕЈМАНИ БИО ЖРТВА АМЕРИЧКОГ ХЕЛИКОПТЕРСКОГ НАПАДА
  • Секретар иранског Врховног савета националне безбедности адмирал Али ШАМХАНИ: Размотрили смо 13 варијанти одговора Американцима на убиство генерала Сулејманија. У Вашингтону знају да су рањиви пред одговором Ирана“

ПОРТПАРОЛ иранског Корпуса чувара исламске револуције, генерал Муртада Курбани, изјавио је да је генерал Касем Сулејмани био жртва америчког хеликоптерског напада на излазу из аеродрома Багдада.

Курбани је признао да у Техерану још не знају одакле је узлетио тај хеликоптер, али је нагласио да Иран располаже оружјима која му омогућавају да атакује сваки објекат на Блиском истоку.

Још је нагласио: „Арапски свијет је у очекивању моћног удара по Американцима“.  

Навео је да Иран прати сва помјерања америчких трупа у региону иако се обављају углавном ноћу.

Секретар Врховног савјета националне безбједности Ирана – Али Шамхани – открио је да је то тијело размотрило 13 варијанти „одговора Американцима на убиство генерала Сулејманија“. И устврдио:

„Чак и најблажи од тих 13 сценарија може постати историјски кошмар за Америку. У Вашингтону знају да су рањиви пред одговором Ирана“.

Шамхани је циљ Техерана формулисао овако:

„Ако снаге САД не буду хтејле да саме напусте регион – ми ћемо их на то натјерати“.

На опраштању од Сулејманија 56 мртвих и 213 повређених

За вријеме опраштања од Касема Сулејманија у његовом родном граду Керман је дошло до неке врсте „стампеда“ међу десетинама хиљада окупљених.

Није објављено због чега је дошло до тога једни газе преко других, али јесте да је у том „стампеду“ смртно настрадало 56 људи.

Званично је објављено да је још 213 лица повријеђено.

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар