Svijet

Iran tvrdi da sprema istorijski košmar za Ameriku i da „arapski svijet očekuje moćan udar“

U TEHERANU OBJAVLJENO DA JE SULEJMANI BIO ŽRTVA AMERIČKOG HELIKOPTERSKOG NAPADA
  • Sekretar iranskog Vrhovnog saveta nacionalne bezbednosti admiral Ali ŠAMHANI: Razmotrili smo 13 varijanti odgovora Amerikancima na ubistvo generala Sulejmanija. U Vašingtonu znaju da su ranjivi pred odgovorom Irana“

PORTPAROL iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije, general Murtada Kurbani, izjavio je da je general Kasem Sulejmani bio žrtva američkog helikopterskog napada na izlazu iz aerodroma Bagdada.

Kurbani je priznao da u Teheranu još ne znaju odakle je uzletio taj helikopter, ali je naglasio da Iran raspolaže oružjima koja mu omogućavaju da atakuje svaki objekat na Bliskom istoku.

Još je naglasio: „Arapski svijet je u očekivanju moćnog udara po Amerikancima“.  

Naveo je da Iran prati sva pomjeranja američkih trupa u regionu iako se obavljaju uglavnom noću.

Sekretar Vrhovnog savjeta nacionalne bezbjednosti Irana – Ali Šamhani – otkrio je da je to tijelo razmotrilo 13 varijanti „odgovora Amerikancima na ubistvo generala Sulejmanija“. I ustvrdio:

„Čak i najblaži od tih 13 scenarija može postati istorijski košmar za Ameriku. U Vašingtonu znaju da su ranjivi pred odgovorom Irana“.

Šamhani je cilj Teherana formulisao ovako:

„Ako snage SAD ne budu htejle da same napuste region – mi ćemo ih na to natjerati“.

Na opraštanju od Sulejmanija 56 mrtvih i 213 povređenih

Za vrijeme opraštanja od Kasema Sulejmanija u njegovom rodnom gradu Kerman je došlo do neke vrste „stampeda“ među desetinama hiljada okupljenih.

Nije objavljeno zbog čega je došlo do toga jedni gaze preko drugih, ali jeste da je u tom „stampedu“ smrtno nastradalo 56 ljudi.

Zvanično je objavljeno da je još 213 lica povrijeđeno.

Tagovi

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar