Свијет

Иранци на амерички аеродром на западу Ирака испалили девет ракета

ПЕНТАГОН ДАН РАНИЈЕ ОБЈАВИО ДА ЋЕ ТАЈ АЕРОДРОМ ОСПОСОБИТИ ДА ПРИМА И СТРАТЕШКЕ БОМБАРДЕРЕ

Фото: илустрација

  • Очекивало се да Иранци атакују преко шиитских паравојних формација у арапаским земљама, али је ирански Корпус чувара исламске револуције објавио да стоји иза тог напада на аеродром „Ајн ал-Асад“
  • Доналд ТРАМП након разговора са Киријакосом МИЦОТАКИСОМ (пре напада): „Ако одемо из Ирака – Иран ће имати много јаче позиције у региону, а народ Ирака не жели да Иран управља његовом земљом. У то сам потпуно уверен. Уосталом, Ирачани су били забринути кад су се појавиле информације да Пентагон планира да повуче наше трупе. Ми ћемо у некој фази заиста отићи“
  • Шеф Пентагона Марк ЕСПЕР (такође пре напада): Војни врх САД рачуна на неке контрапотезе Ирана који ће бити одговор на смрт генерала Сулејманија. Очекујемо да они узврате у некој форми. Међутим, ми не тежимо рату са Ираном. Шта ће бити даље – зависиће од њих“

ИРАН је већ почео да туче по америчким блискоисточним пипцима.

И: не преко шиитских паравојних формација у арапаским земљама него – директно.

Ирански Корпус чувара исламске револуције објавио је да стоји иза тог напада.

Девет ракета ноћас је испаљено на америчку авио-базу „Ајн ал-Асад“ која се налази на западу Ирака.

Података о разарањима и жртвама још нема. Међутим, та база није случајно одабрана за мету.

Американци су 6. јануара објавили да модернизују тај аеродром како би могао да прима и стратешке бомбардере B-52 Stratofortress.

Напад се догодио након што је Доналд Трамп– по завршетку разговора у Белој кући са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом – окупљеним новинарима рекао да америчке трупе неће напустити Ирак зато што за то сада није подесан моменат.

Притом је додатно објасио: „Сматрам да смо у Ираку обавили одличан посао, али ми желимо да Ирак почне да сам брине о себи. То је веома важно. Ми желимо да у одређеној етапи одемо из Ирака, али сада није прави тенутак за то“.

У наставку је поновио свој државнички идиотлук од пре два дана који се своди на то да Ирачани морају САД платити и за окупацију под којом их држе од 2003-ће и за расходе које су Американци имали као окупациона сила:

„Ми смо потрошили огроман новац на градњу аеродрома у ираку и на амбасаду у >Багдаду која је једна од наших највећих дипломатских мисија у свету. То су веома велике суме и ми желимо да нам те и друге расходе компензирали. Нешто ћемо смислити“.

Трамп није посегао за глупошћу свог државног секретара Мајка Помпеа, који је тврдио да су Ирачани „плесали од среће“ кад су Американци ликвидирали иранског генерала Касема Сулејманија, али није од ње ни далеко одмакао:

„Ако одемо из Ирака – Иран ће имати много јаче позиције у региону, а народ Ирака не жели да Иран управља његовом земљом. У то сам потпуно уверен. Уосталом, Ирачани су били забринути кад су се појавиле информације да Пентагон планира да повуче наше трупе. Ми ћемо у некој фази заиста отићи и то ће за нас бити добро јер ће се наши војници вратити својим кућама“.

Начелник Комитета начелника штабова оружаних снага САД – генерал Марк Мили – објаснио је да је писмо у којем се тврдило да је Багдад обавештен да снаге америчке коалиције напуштају Ирак било „нацрт писма који је објављен грешком“.

Шеф Пентагона, Марк Еспер, изјавио је – такође пре напада на „Ајн ал-Асад“ – да војни врх САД рачуна ба „неке контрапотезе Ирана који ће бити одговор на смрт генерала Сулејманија“:

„Очекујемо да они узврате у некој форми. Међутим, ми не тежимо рату са Ираном. Шта ће бити даље – зависиће од њих. Нисмо ми започели ескалацију која можда траје и целих 40 година, а последњих месеци се појачава. Иран и снаге које он подржава подстичу ескалацију“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/iranci-na-americki-vojni-aerodrom-na-zapadu-iraka-ispalili-devet-raketa

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар