Svijet

Iranci na američki aerodrom na zapadu Iraka ispalili devet raketa

PENTAGON DAN RANIJE OBJAVIO DA ĆE TAJ AERODROM OSPOSOBITI DA PRIMA I STRATEŠKE BOMBARDERE

Foto: ilustracija

  • Očekivalo se da Iranci atakuju preko šiitskih paravojnih formacija u arapaskim zemljama, ali je iranski Korpus čuvara islamske revolucije objavio da stoji iza tog napada na aerodrom „Ajn al-Asad“
  • Donald TRAMP nakon razgovora sa Kirijakosom MICOTAKISOM (pre napada): „Ako odemo iz Iraka – Iran će imati mnogo jače pozicije u regionu, a narod Iraka ne želi da Iran upravlja njegovom zemljom. U to sam potpuno uveren. Uostalom, Iračani su bili zabrinuti kad su se pojavile informacije da Pentagon planira da povuče naše trupe. Mi ćemo u nekoj fazi zaista otići“
  • Šef Pentagona Mark ESPER (takođe pre napada): Vojni vrh SAD računa na neke kontrapoteze Irana koji će biti odgovor na smrt generala Sulejmanija. Očekujemo da oni uzvrate u nekoj formi. Međutim, mi ne težimo ratu sa Iranom. Šta će biti dalje – zavisiće od njih“

IRAN je već počeo da tuče po američkim bliskoistočnim pipcima.

I: ne preko šiitskih paravojnih formacija u arapaskim zemljama nego – direktno.

Iranski Korpus čuvara islamske revolucije objavio je da stoji iza tog napada.

Devet raketa noćas je ispaljeno na američku avio-bazu „Ajn al-Asad“ koja se nalazi na zapadu Iraka.

Podataka o razaranjima i žrtvama još nema. Međutim, ta baza nije slučajno odabrana za metu.

Amerikanci su 6. januara objavili da modernizuju taj aerodrom kako bi mogao da prima i strateške bombardere B-52 Stratofortress.

Napad se dogodio nakon što je Donald Tramp– po završetku razgovora u Beloj kući sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom – okupljenim novinarima rekao da američke trupe neće napustiti Irak zato što za to sada nije podesan momenat.

Pritom je dodatno objasio: „Smatram da smo u Iraku obavili odličan posao, ali mi želimo da Irak počne da sam brine o sebi. To je veoma važno. Mi želimo da u određenoj etapi odemo iz Iraka, ali sada nije pravi tenutak za to“.

U nastavku je ponovio svoj državnički idiotluk od pre dva dana koji se svodi na to da Iračani moraju SAD platiti i za okupaciju pod kojom ih drže od 2003-će i za rashode koje su Amerikanci imali kao okupaciona sila:

„Mi smo potrošili ogroman novac na gradnju aerodroma u iraku i na ambasadu u >Bagdadu koja je jedna od naših najvećih diplomatskih misija u svetu. To su veoma velike sume i mi želimo da nam te i druge rashode kompenzirali. Nešto ćemo smisliti“.

Tramp nije posegao za glupošću svog državnog sekretara Majka Pompea, koji je tvrdio da su Iračani „plesali od sreće“ kad su Amerikanci likvidirali iranskog generala Kasema Sulejmanija, ali nije od nje ni daleko odmakao:

„Ako odemo iz Iraka – Iran će imati mnogo jače pozicije u regionu, a narod Iraka ne želi da Iran upravlja njegovom zemljom. U to sam potpuno uveren. Uostalom, Iračani su bili zabrinuti kad su se pojavile informacije da Pentagon planira da povuče naše trupe. Mi ćemo u nekoj fazi zaista otići i to će za nas biti dobro jer će se naši vojnici vratiti svojim kućama“.

Načelnik Komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD – general Mark Mili – objasnio je da je pismo u kojem se tvrdilo da je Bagdad obavešten da snage američke koalicije napuštaju Irak bilo „nacrt pisma koji je objavljen greškom“.

Šef Pentagona, Mark Esper, izjavio je – takođe pre napada na „Ajn al-Asad“ – da vojni vrh SAD računa ba „neke kontrapoteze Irana koji će biti odgovor na smrt generala Sulejmanija“:

„Očekujemo da oni uzvrate u nekoj formi. Međutim, mi ne težimo ratu sa Iranom. Šta će biti dalje – zavisiće od njih. Nismo mi započeli eskalaciju koja možda traje i celih 40 godina, a poslednjih meseci se pojačava. Iran i snage koje on podržava podstiču eskalaciju“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/iranci-na-americki-vojni-aerodrom-na-zapadu-iraka-ispalili-devet-raketa

Tagovi

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar