Odabrano Svijet

Iz Berlina opet poručuju Vašingtonu: Nemačka nije američka kolonija

MERKELOVA IZJAVILA DA EVROPSKA KOMISIJA NEĆE MOĆI DA STOPIRA SEVERNI TOK-2

Klaus Ernst

  • Funkcioner Bundestaga Klaus ERNST: Ruski gas je za nemačku povoljniji od američkog koji je osetno skuplji. Sankcije koje su uvedene protiv Rusije zbog razvoja situacije u Ukrajini nisu u interesu Evrope. Te sankcije su isključivo u interesu SAD

EVROPSKA komisija, ni posle donošenja nove Gasne direktive, ne može osujetiti gradnju gasovoda Severni tok-2, izjavila je Angela Merkel.

Kako prenosi nemački list Handelsblatt, dodatno je naglasila:

Projekt gasovoda je praktično potpuno utvrđen. Nova Gasna direktiva daje Evropskoj komisiji veće mogućnosti da ospori Severni tok-2. Ali, Komisija (ni sa tim ovlašćenjima) neće zasmetati projektu“.

Merkel je Ukrajinu nazvala „ključnom za gradnju Severnog toka-2“ i to objasnila kratkom rečenicom:

„Ukrajina mora ostati zemlja preko koje ide tranzit gasa bez obzira na pojavu novog gasovoda“.

Ovo je bio indirektni odgovor nemačke kancelarke na izjavu državnog sekretara SAD Majka Pompea da Sjedinjene Države moraju sprečiti Rusiju da izgradi „Severni tok-2.

Vladimir Putin je odmah ocenio da su američki nasrtaji na Severni tok-2 plod nelojalne konkurencije.

Sa nemačke strane se u `tuču` oko gasovoda umešao šef komiteta Bundestaga za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst, samo što je on za `metu` uzeo napade američkog ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela.

Prvo je Grenelove napade na Severeni tok-2 nazvao „neprihvatljivim“. Odmah potom mu je poručio da „Nemačka nije američka kolonija“.

Dodao je: „Amerikanci žele da prodaju svoj gas na evropskom tržištu, a mere koje za to koriste nisu uvek baš prijatne. Nisu usmerene samo protiv Rusa, nego i protiv nemačkih kompanija koje učestvuju u projektu. A Grenel se ponaša tako da se stiče utisak da smo mi kolonija SAD“.

Ernst je ukazao da je ruski gas za nemačku povoljniji od američkog koji je osetno skuplji. Čak je ocenio: 

Sankcije koje su uvedene protiv Rusije zbog razvoja situacije u Ukrajini nisu u interesu Evrope. Te sankcije su isključivo u interesu SAD. Zato se u Bundestagu sve više debatuje kako da te sankcije budu ukinute“.

U martu je potpredsednik Slobodne demokratske partije nemačke Volfgang Kubicki – javno pozvao šefa deiplomatije, Hajka Masa, da protera Grenela iz zemlje.

Amerikanac je prethodno nemačkim kompanijama uključenim u gradnju Severnog toka-2 pretio sankcijama.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/iz-berlina-opet-porucuju-vasingtonu-nemacka-nije-americka-kolonija

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar