Свијет

Израел тврди да се његови F-16 нису од ракета сиријске ПВО крили иза обореног руског Ил-20

ПУТИН СВЕ НАЗВАО „НИЗОМ ТРАГИЧНИХ СЛУЧАЈНОСТИ“, АЛИ СТОЈИ УЗ ВЕРЗИЈУ СВОГ ВОЈНОГ ВРХА
  • Тел Авив тврди да су сви његови авиони у тренутку када је сиријска ПВО испалила ракете које су обориле Ил-20 већ били у националном ваздушном простору
  • Бењамин Нетањаху телефонски разговарао са Владимиром Путином и обећао двоје:  да ће његова земља Москви ставити на располагање све информације и податке и да ће у главни град Русије послати команданта ратне авијације ради разјашњавања «свих околности»

ИЗРАЕЛ је изразио жаљење поводом обарања руског извиђачког Ил-20, али је објавио да се не сматра за то одговорним.

Притом је одбацио податке и интерпретацију Министарства одбране Русије.

Израелски војни врх тврди, наиме, да руски Ил-20 у моментима када су његови F-16 тукли `објекте` око Латакије није био у њиховој оперативној зони.

Чак је устврдио: „Када је сиријска ПВО лансирала ракете које су погодиле руски авион – наши авиони су већ били у нашем ваздушном простору“.

Израел на овај начин одбија тврдњу руског министра одбране Сергеја Шојгуа да су се израелски ловци од ракета сиријске ПВО крили иза Ил-20.

Војни врх у Тел Авиву је још објавио да су његови авиони прошле ноћи гађали постројење сиријских оружаних снага из којег је требало да системи за производњу прецизног и смртоносног оружја буду пребачени, у корист Ирана, Хезболаху у Либану”.

Посебно је нагласио: „Израел сматра режим сиријског председника Башара Асада у потпуности одговорним за овај инцидент. Такође, Израел сматра Иран и терористичку организацију Хезболах одговорним за „несрећни инцидент”.

Руски лидер Владимир Путин обарање Ил-20 је назвао посљедицом „низа трагичних случајности“.

Одбацио је поређење са познатим случајем када је турски ловац оборио руски Су-24 уз границу са Сиријом, упозоривши да је турски авион намјерно оборио руски, а да израелски авиони нису ракетирали Ил-20. Међутим, додао је да он потпуно подржава саопштење Министарства одбране РФ и да је то саопштење било са њим усаглашено.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху, који је са Путином разговарао на своју иницијативу, увјеравао је саговорника да ће његова земља Москви предати све податке сопствене истраге о ономе што се догодило над источним Медитераном надомак Латакије.

Нетањаху је показао и спремност да у Москву – ради потпуног разјашњавања свих околности – пошаље команданта своје ратне авијације.

И он је сву одговорност свалио на Сирију.

Сат пре акције израелских ловаца изнад међународних вода у близини Латакије  круг је направио британски ловац-бомбардер „Торнадо“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар