Свијет

Јункерова насљедница тражи да ЕУ научи да са другима разговара језиком силе

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЈЕН ФРАНЦУСКОМ ПРЕДСЈЕДНИКУ ПОРУЧИЛА ДА ЈЕ НАТО ИЗВАНРЕДНА ОРГАНИЗАЦИЈА
  •  „Мека сила више није довољна ако желимо да ЕУ јача свој утицај у свијету. Морамо – нагласила је – заиста да научимо језик силе. Ово се првенствено тиче `билдовања сопствених мишића` у сферама у којима је ЕУ навикла да се ослања на друге. На примјер: у политици безбједности“

НОВОПОСТАВЉЕНА предсједница Европске комисије – бивша њемачка министарска одбране Урсула фон дер Лајен оцијенила је да је НАТО изванредна институција.

Тако је одреаговала на тврдњу француског предсједника Емануела Макрона да Алијанса управо преживљава „смрт мозга“.

„Упркос превирањима посљедњих недјеља, сматрам да се НАТО показао као изванредан штит слободе“, рекла је у говору у Берлину уочи 30. годишњице пада Берлинског зида.

Према њеним ријечима, НАТО је најјачи одбрамбени савез у свијету.

Фон дер Лајен је оцијенила и да ЕУ треба да учи како се „разговара на језику силе“.

На конференцији коју је у Берлину организовала Фондација „Конрад Аденауер“ на исту тему је још рекла:

„Мека сила више није довољна ако желимо да ЕУ јача свој утицај у свијету. Морамо заиста да научимо језик силе. Ово се првенствено тиче `билдовања сопствених мишића` у сферама у којима је ЕУ навикла да се ослања на друге. На примјер: у политици безбједности“.

Говорећи о односима ЕУ са Москвом и Вашингтоном, указала је да Русија „настоји да попуни сваки вакуум који иза забе остављају Сједињене Државе“.

Фон дер Лајен ће на мјесту предсједника Европске комисије наследити Жан-Клод Јункера који ће положај напустити крајем новембра.   

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/junkerova-naslednica-trazi-da-eu-nauci-da-sa-drugima-razgovara-jezikom%20sile

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар