Свијет

Кијев: Реализација `Минска` тек након распуштања Доњецке и Луганске републике

УКРАЈИНА ТРАЖИ И ДА ОЕБС ОСТВАРУЈЕ МОНИТОРИНГ НА ЦИЈЕЛОЈ ЊЕНОЈ ТЕРИТОРИЈИ

Дарја Олифер

  • Мада формално не наглашава да је то за њу услов услова, Украјина тражи – да би реализовала Минске споразуме – да претходно добије контролу над „својом границом са Русијом“       
  • У  Минским споразумима је записано да је потпуна контрола Украјине над границом према Русији стриктно  увезана са „одржавањем локалних избора и изналажењем свеобухватног политичког рјешења“

КИЈЕВ је спреман да реализује политички дио Минских споразума само након што буду распуштене самопроглашене Доњецка и Луганска република.

Ово је саопштила Дарја Олифер, портпаролка украјинског преговарача о Донбасу Леонида Кучме.

Ово није тек онако јер је Кучма био и предсједник Украјине.

Олифер је додатно прецизирала да нова украјинска власт инсистира – као на предуслову – и на „потпуном прекиду ватре, мониторингу ОЕБС на цијелој државној територији Украјине, повлачењу свих страних трупа и војне технике из Донбаса и на раздвајању сукобљених страна дуж целе линије некадашњих фронтова.

Открила је и да Кијев инсистира на томе да на територији ДНР и ЛНР могу да дјелују украјинска централна изборна комисија, украјинске политичке партије и страни посматрачи.

Олифер је посебно нагласила  – мада није рекла да је то услов услова – да Украјина, да би реализовала Минске споразуме, „претходно мора контролисати своју границу са Русијом“.

Мински споразуми предвиђају овакав редослијед потеза: примирје, истовремено повлачење снага са лнија додира, тренутно отпочињање преговора о изборима у донбаским републикама, амнестија за све учеснике рата са стране ДНР и ЛНР.

Потпуна контрола Украјине над границом према Русији стриктно је увезана са „одржавањем локалних избора и изналажењем свеобухватног политичког рјешења“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар