Svijet

Kijev: Realizacija `Minska` tek nakon raspuštanja Donjecke i Luganske republike

UKRAJINA TRAŽI I DA OEBS OSTVARUJE MONITORING NA CIJELOJ NJENOJ TERITORIJI

Darja Olifer

  • Mada formalno ne naglašava da je to za nju uslov uslova, Ukrajina traži – da bi realizovala Minske sporazume – da prethodno dobije kontrolu nad „svojom granicom sa Rusijom“       
  • U  Minskim sporazumima je zapisano da je potpuna kontrola Ukrajine nad granicom prema Rusiji striktno  uvezana sa „održavanjem lokalnih izbora i iznalaženjem sveobuhvatnog političkog rješenja“

KIJEV je spreman da realizuje politički dio Minskih sporazuma samo nakon što budu raspuštene samoproglašene Donjecka i Luganska republika.

Ovo je saopštila Darja Olifer, portparolka ukrajinskog pregovarača o Donbasu Leonida Kučme.

Ovo nije tek onako jer je Kučma bio i predsjednik Ukrajine.

Olifer je dodatno precizirala da nova ukrajinska vlast insistira – kao na preduslovu – i na „potpunom prekidu vatre, monitoringu OEBS na cijeloj državnoj teritoriji Ukrajine, povlačenju svih stranih trupa i vojne tehnike iz Donbasa i na razdvajanju sukobljenih strana duž cele linije nekadašnjih frontova.

Otkrila je i da Kijev insistira na tome da na teritoriji DNR i LNR mogu da djeluju ukrajinska centralna izborna komisija, ukrajinske političke partije i strani posmatrači.

Olifer je posebno naglasila  – mada nije rekla da je to uslov uslova – da Ukrajina, da bi realizovala Minske sporazume, „prethodno mora kontrolisati svoju granicu sa Rusijom“.

Minski sporazumi predviđaju ovakav redoslijed poteza: primirje, istovremeno povlačenje snaga sa lnija dodira, trenutno otpočinjanje pregovora o izborima u donbaskim republikama, amnestija za sve učesnike rata sa strane DNR i LNR.

Potpuna kontrola Ukrajine nad granicom prema Rusiji striktno je uvezana sa „održavanjem lokalnih izbora i iznalaženjem sveobuhvatnog političkog rješenja“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar