Свијет

Кина својим муслиманима дозвољава само халал храну, али не и `халал фризуре` и `халал купке`

ПЕКИНГ УВЈЕРЕН ДА ТОТАЛНА ХАЛАЛИЗАЦИЈА ПОДСТИЧЕ ИСЛАМСКИ ЕКСТРЕМИЗАМ
  • Званичници Комунистичке партије Кине у Синкјангу – области са 12 милиона Ујгура, туранског муслиманског народа – позвали су владу да појача „идеолошку борбу” против „тенденције да све буде халал”
  • На снимку који се појавио на једној друштвеној мрежи, Љу Минг, секретар једне партијске групе, позива присутне да с њим понављају неку врсту заклетве: „Моја вјера је марксизам лењинизам. Не вјерујем ни у једну религију. Морам одлучно да се борим против халалификације до краја“

У КИНЕСКОЈ аутономној области Синкјанг, са великом муслиманском мањином, борба против екстремизма води се и на пољу хране.

Ових дана је покренута кампања против ширења халал обиљежја на производима, јер се сматра да „халализација” охрабрује вјерски екстремизам у покрајини која заузима шестину укупне површине Кине, на граници са Пакистаном и увијек немирним Авганистаном.

Како преноси „Гардијан”, званичници Комунистичке партије Кине у области са 12 милиона Ујгура, туранског муслиманског народа, почетком седмице су позвали владу да појача „идеолошку борбу” против „тенденције да све буде халал”.

Притом су мислили на све учесталије обиљежавање и друге робе, а не само хране коју муслимани смију да једу, како би се привукли потрошачи ове вјероисповести.

Званичници и државни медији кажу да све већи број производа с том ознаком омогућава исламским обичајима да прожму секуларни живот Кине.

Истовремено је у закон о борби против тероризма убачена нова клаузула која прописује центре за стручно образовање како би се људи под утицајем екстремистичке идеологије „образовали и преобратили”.

Критичари кажу да Кина настоји да асимилује мањине у већинске Хан Кинезе тако што ће искоријенити муслиманске обичаје. Локалне власти су увеле ограничења за дуге браде, женске мараме и другу муслиманску одјећу која може да „разбукти вјерски фанатизам”.

Сви хаџилуци морају да се организују преко државе, а ујгурски активисти тврде да се џамије руше.

У Синкјангу се ознаком халал могу обиљежити месни, млијечни и уљани производи.

У другој покрајини Гансу, гдје је бројна популација Хуј муслимана, у марту је затворено више од 700 продавница у којима су се нудиле „халал фризуре” и „халал купке”.

На кинеском интернету се под хаштагом „халалификација” критикује ова појава тако што се дијеле фотографије производа који не би требало да носе ову етикету.

Почетком седмице су састали званичници КП Кине и позвали све владине функционере и чланове партије у покрајинској престоници Урумчију да на послу и у јавности говоре мандарински кинески и да потврде посвећеност идеологији партије.

На снимку који се појавио на једној друштвеној мрежи, Љу Минг, секретар једне партијске групе, позива присутне да с њим понављају неку врсту заклетве: „Моја вјера је марксизам лењинизам. Не вјерујем ни у једну религију. Морам одлучно да се борим против халалификације до краја.”

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар