Свијет

Кирил: Цариградска патријаршија се поистовјетила са расколницима и сама постала расколник

ИЛАРИОН: ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ ДЈЕЛУЈЕ У ИНТЕРЕСУ ВАШИНГТОНА, МОЖДА И ЗА ДОЛАРЕ
  • Митрополит ИЛАРИОН: „Вашингтон је заинтересован за слабљење и Русије и Руске цркве. Журба са којом Цариград ради ово што ради – свједочи да одрађује оно што му је извана наручено. У неким медијима појавила се информација да је патријарх Вартоломеј за игру са Украјином могао добити 25 милиона долара. Не знам може ли се томе вјеровати, али знам да је – када је Цариград 1924-те године дао аутокефалност Пољској цркви –  за то добио ондашњих 12.000 фунти стерлинга што тада није био мали новац“
  • Поводом могуће посјете папе Франциска Москви митрополит признао да мређу православцима постоје велика предубјеђења према католицима и истакао: „Ни на који начин не треба да доводимо у питање јединство својих цркава и мир у нашим црквама. Зато ћемо наше односе помјерати напред брзином која је могућа. Брзином која је прихватљива за наш црквени народ“

ЦАРИГРАДСКА патријаршија је скидањем анатеме са представника неканонских цркава сама ушла у раскол – оцијенио је патријарх Московски и цијеле Руси Кирил.

Наступивши пред Општецрквеним сабором додатно је објаснио:

„Цариградска патријаршија се поистовјетила са расколницима. Неканонски и кршећи сва правила – извршуила је упад у нашу јурисдикцију и још помиловала расколнике. А онај ко се поистовјети са расколницима и сам постаје – расколник“.

Поглавар РПЦ је навео да велика већина њених вјерника подржава одлуку о прекиду односа са Цариградском патријаршијом.

Други по утицају јерарх РПЦ  – митрополит Волоколамски Иларион – изјавио је да иза свега што Цариградска патријаршија чини у Украјини и поводом ње стоје Сједињене Америчке Државе.

Своју оцјену је појаснио ријечима: „Судећи по ономе што чине амерички политичари, Вашингтон је заинтересован за слабљење и Русије и Руске цркве. Журба са којом Цариградска патријаршија ради ово што ради – свједочи да одрађује оно што јој је извана наручено.“

У интервјуу италијанском листу Il Messaggero, митрополит Иларион указао је да се у неким медијима појавила информација да је патријарх Вартоломеј да игру са Украјином могао добити (од САД) 25 милиона долара:

„Не знам може ли се овоме вјеровати, али знам да је Цариградска патријаршија – када је 1924-те године дала аутокефалност Пољској цркви –  за то добила ондашњих око 12.000 фунти стерлинга што тада није био мали новац. Ово је информација из преписке Цариградске патријаршије и пољских власти из тог периода“.

Иларион је, иначе, у истом интервјуу рекао да ће се питање могуће посјете папе Франциска Москви рјешавати у контактима РПЦ и Римокатоличке цркве. Још је, одговарајући на питање да ли до те посјете може доћи током 2019-те, додао:

„У тој ствари не треба журити. Не треба уносити саблазни у срца вјерника. Односи између наших цркава су се током посљедњих хиљаду година развијали у прилично сложеним околностима које се постепено превладавају, али још нису сасвим “.

Признао је да међу православцима постоје велика предубјеђења према католицима и истакао:

„Ни на који начин не треба да доводимо у питање јединство својих цркава и мир у нашим црквама. Зато ћемо наше односе помјерати напријед брзином која је могућа. Брзином која је прихватљива за наш црквени народ“.

Руски патријарх Кирил и Франциско срели су се у фебруару 2016-те на Куби.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар