Свијет

Кирил упозорио Вартоломеја да је Рим у 11. веку претендовањем на васељенску власт разбио Цркву

ПОГЛАВАР РПЦ: ЦАРИГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА САДА ПРЕТЕНДУЈЕ НА ВЛАСТ У ЦИЈЕЛОМ ПРАВОСЛАВЉУ
  • Патријарх Московски и целе Руси подвукао да је Руска црква због незаконитих дејстава Цариградске патријаршије већ принуђена да се одвоји од ње. Притом је изразио наду да се садашње раздвајање неће претворити у „вјековно раздвајање попут оног из 11. века до којег је дошло због претендовања Римског епископа на васељенску власт  које се изродило у подјелу дотад јединствене Цркве“

ЦАРИГРАДСКИ патријарх Вартоломеј претендује на несвојствену православном архијереју васељенску власт, упозорио је патријарх Московски и цијеле Руси Кирил.

Објашњавајући у име чега и са којих позиција је то изговорио, поглавар Руске православне цркве је нагласио:

„Ми наступамо на страни правде, на страни православља“.

Патријарх Московски и цијеле Руси обећао је да ће РПЦ „тврдо бранити православне каноне, нашу вјеру и нашу побожност у којима ћемо и васпитавати свој народ“.

Поглавар РПЦ  је нагласио да се „не смије изгубити чистота православља“.

У овом свијетлу је подвукао да је Руска црква због незаконитих дејстава Цариградске патријаршије била принуђена да се одвоји од ње (има у виду прекид „дипломатских односа“ и избјегавање скупова којима предсједавају Вартоломеј или његови епископи).

Притом је изразио наду да се садашње раздвајање неће претворити у „вјековно раздвајање попут оног из 11. вијека до којег је дошло због претендовања Римског епископа на васељенску власт  које се изродило у подјелу дотад јединствене Цркве“.

Кирил је указао и да се православље не смије руководити свјетовним критеријумима.

Изразио је увјереност да ће се фијаском завршити покушаји „неких политичких снага да одвоје Украјинску цркву од Руске цркве“.

Истовремено је апеловао на све архипастире Руске цркве да буду јединствени ма гдје се налазили са службом.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар