Odabrano Svijet

Komisija Pentagona: Rusija i Kina nas pretiču na planu vojne veštačke inteligencije

NJOME RUKOVODE BIVŠI DIREKTORA GUGLA ERIK ŠMIT I VRHUNSKI GENERAL ROBERT VORK
  • Vladimir Putin zatražio od državnih institucija i velikih kompanija da obezbede da Rusije bude jedan od globalnih lidera u oblasti veštačke inteligencije. Međutim, deo Pentagona smatra cda ona to već jeste
  • Predsednik komisije je bivši direktor Google Erik Šmit, a potpredsednik Robert Vork. Obojicu zabrinjava što je uloga Amerike kao svetskog lidera u sferi inovacija dovedena u pitanje: „Naši strateški konkurenti investiraju u fundamentalna istraživanja. Ne smemo gubiti iz vida ni mogućnost da tuđa veštačka inteligencija bude iskorišćena za napad na našu najvažniju infrastukturu, za izvođenje vojnih operacija i za dezinformativne kampanje“

VLADIMIR Putin je izjavio da je Rusija u stanju da postane „jedan od globalnih lidera u oblasti veštačke inteligencije“.

Od državnih institucija, velikih korporacija i kompanija koje su potpuno ili delom u državnom vlasništvu zatražio da se okrenu veštačkom intelektu:

„Vaš zadarak je da obezbeđujete i povećavate tehnološku samostalnost zemlje. Smatram da to treba da bude najvažniji kriterijum za ocenjivanje vaše uspešnosti. Ono što će se na tom planu događati – od izuzetne je važnosti jer moramo biti među liderima na planu veštačke inteligencije“.

Ruski lider je ovako nastupio na konferenciji o veštačkoj inteligenciji Artificial Intelligence Journey. I u nastavku rekao:

„Veštačka inteligencija je i pitanje budućnosti naše zemlje i njenog mesta u svetu. A mi smo sposobni da budemo među liderima. Za to su garancija naše nacionalne škole matematike, fizike i druih preciznih nauka“.

Putin, dakle, traži da se njegova zemlja nađe među „globalnim liderima“, a američka Komisija za nacionalnu bezbednost i veštačku inteligenciju smatra – da je ona to već. I da je na tom planu  – ispred Sjedinjenih Država.

U najnovijem izveštaju te komisije Pentagona se upozorava da SAD povodom vojne primene veštačke inteligencije „gledaju u leđa“ i Rusiji i Kini koje na njoj zasnovane tehnologije već koriste u svojim vojnim operacijama. Navodno sa ambicijom da ostvare nadmoć nad SAD.       

Ista komisija pripisuje Moskvi i Pekingu ono što SAD  već godinama rade širom sveta, čak i svojim najbližim saveznicima: da špijuniraju Amerikance, kršeći njihove građanske slobode.

Komisija je preporučila američkom vojnom i državnom vrhu da forsiraju razvoj tehnologija baziranih na veštačkoj inteligenciji i da u tome „obezbede rezultate pre nego što Amerika padne kao žrtva sajber-napada i tuđih kampanja sračunatih na masovno dezinformisanje građana SAD“.

Predsednik komisije je bivši direktor Google Erik Šmit, a potpredsednik Robert Vork.

Obojica su naglasila da ih zabrinjava što je uloga Amerike kao svetskog lidera u sferi inovacija dovedena u pitanje. I navela:

„Naši strateški konkurenti investiraju u fundamentalna istraživanja. Ne smemo gubiti iz vida ni mogućnost da tuđa veštačka inteligencija bude iskorišćena za napad na našu najvažniju infrastukturu, za izvođenje vojnih operacija i za dezinformativne kampanje“.

Komisija tvrdi da Rusija već koristi veštačku inteligenciju za pravljenje svojih „visokotehnoloških vojnih mašina“.

Ukazala je da Kina planira da već do 2030-te postane svetski lider u oblasti veštačke inteligencije i da u te svoje ambicije uloži 150 milijardi dolara.

I Rusija već ima nacionalnu strategiju za razvoj veštačke inteligencije do 2030-te, a Putin je javno rekao da zemlja koja postane lider u tom domenu može pokušati da postane i „gospodar sveta“.

http://fakti.org/us-standard/komisija-pentagona-rusija-i-kina-nas-preticu-na-planu-vestacke-inteligencije

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar