Svijet

Kremlj odbacio optužbe Navaljnog, Peskov: „Sa njim rade agenti CIA

GLAVNI AMERIČKI AGENT UTICAJA U RUSIJI DER SPIEGEL REKAO DA IZA NJEGOVOG „TROVANJA“ STOJI PUTIN

Dmitrij Peskov

  • Dmitrij PESKOV: „Optužbe blogera Alekseja Navaljnog na račun predsednika Putina neosnovane su i neprihvatljive, uvredljive i neprihvatljive. Te optužbe su apsolutno neutemeljene i nedopustive“

GLAVNI američki agent uticaja u Rusiji Aleksej Navaljni – koji se na Zapadu predstavlja kao opozicioni kritičar Kremlja – izjavio je da ne sumnja da predsjednik Rusije Vladimir Putin stoji iza njegovog navodnog trovanja.

U intervjuu nemačkom listu Der Spiegel, koji je u svoje pokrenut uz blagoslov Amerikanaca, rekao je i da se ne plaši ruskog predsjednika.

„Tvrdim da Putin stoji iza tog zločina i nemam nijednu drugu verziju onoga što se dogodilo“.

Navaljnom je pozlilo u avionu dok je bio na turneji po Sibiru, odmah je prebačen u bolnicu u Omsku, gdje je pao u komu, a potom i u Berlin, gdje su njemački ljekari rekli da je otrovan jakim nervnim gasom iz grupe „Novičok“.

Govoreći o trenutku kada je nervni gas počeo da djeluje, Navaljni je rekao da u tom momentu čovjek ne osjeća bol, ali da zna da umire.

Navaljni je rekao i da će se vratiti u Rusiju.

„Moj zadatak je da ostanem neustrašiv. I ja nemam strah“.

Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov na ovo je odmah odreagovao:

„Optužbe blogera Alekseja Navaljnog na račun predsednika Putina neosnovane su i neprihvatljive, uvredljive i neprihvatljive. Te optužbe su apsolutno neutemeljene i nedopustive. Neke od njegovih izjava (njemačkom listu)  smatramo uvredljivim, apsolutno uvredljivim i takođe neprihvatljivim“.

Peskov je dodao: „Želimo da istražimo slučaj berlinskog pacijenta i utvrdimo razloge za ono što se dogodilo. Da bismo to uradili, moramo dobiti informacije od onih koji su u analizama pronašli tragove trovanja…“

Peskov je posebno ukazao da sa Navaljnim rade agenti CIA:

„Nije pacijent taj koji radi sa zapadnim specijalnim službama, već zapadne specijalne službe rade sa njim. Imamo informacije o tome. Čak mogu i da konkretno kažem: s njim rade specijalisti iz američke Centralne obaveštajne agencije. Nije prvi put da mu daju uputstva“.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Vladimir Putin uticao na spasavanje Navaljnog, Peskov je rekao da to ne može da potvrdi, ali je naveo da je znao da su „omski ljekari bili uključeni u spasavanje blogerovog života“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar