Свијет

Kronen zeitung: За пробој из БиХ у ЕУ спремно 20.000 младих миграната наоружаних ножевима

ЛИСТ НЕ ОСПОРАВА ТВРДЊУ САРАЈЕВА ДА У БиХ ИМА САМО 10.000 МИГРАНАТА, ТВРДИ ДА ЋЕ ИХ БИТИ 50.000
  • Бечки лист преноси, заправо, тврдњу Министарства унутрашњих послова Аустрије и навод да су то мигранати, међу којима скоро да нема жена, јер 95 одсто групе чине младићи мароканског, алжирског, иранског и пакистанског поријекла

OKO 20.000 миграната са скривеним хладним оружјем спремно је да уђе у Европску унију из БиХ, преко граничног прелаза Маљевац код Велике Кладуше, објавио је аустријски дневни лист Kronen zeitung, позивавши се на неименоване изворе у аустријском Министарству унутрашњих послова.

Та група миграната, у којој скоро да нема жена, састоји се од 95 одсто младића мароканског, алжирског, иранског и пакистанског поријекла, за разлику од претходних мигрантских таласа који су састојали махом од избјеглица из Сирије.

Оно што највише брине аустријско министарство унутрашњих послова јесте то што су фактички сви наоружани ножевима.

Медијске куће већ су објавиле да је граничног службеника напао ножем наоружани мигрант.

Аустријско Министарство унутрашњих послова није, међутим, забринуто, с обзиром да мигранти настављају пут на сјевер Европе.

„Мигранти желе да се домогну Њемачке или скандинавских земаља. Аустрија за њих тренутно није најбоља опција“, рекао је исти неименовани извор бечком листу.

Kronen zeitung наводи да су ти мигранти већ били код Маљевца пробили кордон бх-граничне полиције и кренули у Хрватску, али их је дочекала једна њена специјална јединица са постављеним запрекама.

У сукобу који је уследио било је повређено шест миграната и пет полицајаца.

Лист преноси тврдњу власти у Сарајеву да се у БиХ налази само 10.000 миграната. Дакле: упола мање него што тврди да се спрема за „пробој у Европу“ код Кладуше.

Kronen zeitung не доводи у питање бројку званичног Сарајева, али наводи да експерти процењују да ће се у БиХ до краја 2018-те наћи више од 50.000 миграната и избјеглица.

Растућа криза на бх-хрватској граници долази само мјесец дана уочи конференције коју у Мароку организују УН и гдје би требало да буде усвојен Глобални уговор за безбједне, и регулисане миграције.

Овај уговор УН описују као оквир за максимизирање предности и минимизирање ризика од миграција.

Упркос наведеном циљу споразума, неке земље, међу којима су САД, Мађарска, Хрватска и Мађарска, одустале су од потписивања уговора, док неколико других земаља још увијек процењује ситуацију.

Прошлог мјесеца аустријски канцелар Себастијан Курц критиковао је концепт тог уговора и изразио бојазан како ће – ако буде усвојен – негативно утицати на суверенитет држава.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар