Свијет

Кустурица: Московска Парада Побједе важна је и за наш опстанак

„ЈЕДНА ОД ПОСЉЕДИЦА ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ ЈЕ И – РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ“
  • „Обећавали су нам да ће све културолошке различитости бити заштићене, а на крају је испало да ће бити заштићене само сексуалне различитости, па је тако у посљедње вријеме, када је ријеч о парадама, у оптицају углавном ‘парада поноса’ против које немам ништа, али зато имам мјесто на коме се потврђује идеја нашег опстанка, а то је Парада велике побједе

ПРОСЛАВЉЕНИ српски и свјетски редитељ Емир Кустурица истакао је да је Парада Побједе, која ће бити одржана сутра на Црвеном тргу у Москви, мјесто стварног поноса, а „дефиле најјачих и најмоћнијих наоружања биће на неки начин и идеја која се везује и за наш опстанак“.

„Глобализација у дугом временском периоду од Римске империје па наовамо увијек је имала амбивалентан однос према заштити малих народа тако да је идеја о Првом и Другом свјетском рату, као и многим другом ратовима директно везана за овај процес“, истакао је Кустурица у телефонској изјави из Москве гдје ће сутра присуствовати Паради побједе.

Он је нагласио да једна од посљедица глобализације јесте ревизија историје, пошто глобални утисак о постојању малих народа није повољан.

„Они су нам обећавали да ће све културолошке различитости бити заштићене, а на крају је испало да ће бити заштићене само сексуалне различитости, па је тако у посљедње вријеме, када је ријеч о парадама, у оптицају углавном ‘парада поноса’ против које немам ништа али зато имам мјесто на коме се само потврђује идеја нашег опстанка, а то је Парада велике побједе.

Ову побједу извојевала је совјетска армија заједно са партизанским и другим герлиским представницима малих народа, а међу тим малим народом смо и ми за разлику од многих малих народа који су били управо везани за ту страну која је поражена“, истакао је прослављени српски и свјетски редитељ.

Кустурица је нагласио да се „данас дешава парадокс па совјетски представници, односно руски насљедници не појављају се на великим прославама завршетка Другог свјетског рата гдје су сви поистовјећени и поражени, и жртве, и џелати“.

У војним парадама које ће сутра бити одржане широм Русије учествоваће више од 64.000 војника, 2.400 јединице копнене и ваздухопловне технике, те 13 бродова и подморница.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар